Vreselijk slechte danser? ’t Is misschien niet jouw schuld!

Vreselijk slechte danser? ’t Is misschien niet jouw schuld!

Heb jij twee linkervoeten? Niet getreurd: misschien kan je er niets aan doen! Volgens nieuw onderzoek kan het gebrek aan ritme namelijk een biologische verklaring hebben. Sommige mensen zijn gewoon ‘ritmedoof’, zoals je ook kleurenblind en toondoof kunt zijn. 

De meeste mensen kunnen het vrij goed: op de maat klappen, tikken met je voeten en dansen. Het is zelfs een vaardigheid die ons onderscheidt van andere dieren. Maar sommige mensen hebben gewoon géén gevoel voor ritme, en dan kan er sprake zijn van ‘ritmedoofheid’.

Volgens een studie van de McGill University en de University of Montreal hebben mensen met ritmedoofheid niet zozeer last met de eigenlijke bewegingen, maar wel met het synchroniseren van geluiden. “Daardoor hebben ze het moeilijk om te tikken, te klappen of met hun hoofd te bewegen in een regelmatig patroon”, aldus professor Caroline Palmer.  

Maar…

Vooral veranderingen in ritme maken het mensen met de aandoening moeilijk. Het is wel zo dat ze (meestal) zelf niet beseffen dat er een probleem is. Ze schamen zich dan ook niet voor hun bewegingen. 

We moeten de slechte dansers onder jullie wel teleurstellen: het is een zeer zeldzame aandoening, slechts 2 tot 3 procent van de bevolking lijdt er echt aan. De kans is dus groot dat jouw slechte dansmoves niét het resultaat zijn van ritmedoofheid, maar gewoon van een gebrek aan zelfvertrouwen of van de kronkels van je lichaam… Sorry!

Bronnen: Huffington Post, The IndependentThe Times

Gesponsorde artikelen