Vrienden met je ex: ‘do or don’t?’

Woman Tearing Photo Of Happy Couple
GettyImages

Bevriend blijven met je ex, het blijft vaak een struikelpunt. Gezellig iets gaan drinken met elkaar zorgt er misschien voor dat die oude vlam terug over slaat. Maar kan het ook anders? Wij zochten dat even uit.

Een ex is iemand waar je ongetwijfeld veel leuke ervaringen mee gedeeld hebt, in het verleden. Veel mensen zijn van mening dat die persoon na de break-up ook best in het verleden blijft. Maar het kan ook anders. Sigi (27) bewees dat hij perfect vrienden kan zijn met zijn ex.

Bevriend met je ex?

“Misschien is ons verhaal iets anders. Wij waren al drie jaar vrienden vooraleer we de stap zetten naar een relatie. Op een gegeven moment voelden we allebei dat het meer was dan vriendschap en toen hebben we de knoop doorgehakt. Na onze relatie wilden we allebei nog vrienden zijn omdat we gewoon goed kunnen babbelen met elkaar”, vertelt Sigi.

Kaat Bollen
Facebook Kaat Bollen

Maar is het wel zo’n goed idee om vrienden te blijven met je ex? Seksuologe Kaat Bollen heeft toch wel haar bedenkingen bij dat verhaal. “Een relatie met je ex kan zeker. Vaak heb je gedeelde vrienden of de familie van de ander is gewoonweg mega leuk. Ik geloof niet dat je zomaar kan overschakelen van geliefden naar vrienden. Als een relatie verbroken wordt, staat de ene verder dan de andere persoon. Een vriendschapsrelatie beginnen op die manier zorgt voor onevenwicht”, zegt Kaat in een interview met ons.

Stap voor stap

Van relatie naar vriendschap gaan in een fractie van een seconde is dus niet bevorderlijk. Dat vindt Sigi ook: “We hebben elkaar na de break-up even niet gezien. We hebben wel altijd berichten met elkaar gestuurd, ook toen we nog maar net uit elkaar waren. Het feit dat hij in niet in dezelfde stad woont, hielp ook wel bij de verwerking. Elkaar per ongeluk tegen het lijf lopen was dan niet zo vanzelfsprekend.”

Seksuologe Kaat Bollen is het daarmee eens. Zij vindt namelijk dat er best wat tijd over het proces moet gaan vooraleer je opnieuw vrienden wordt. “Ik raad mensen in mijn praktijk aan om minstens een half jaar te wachten vooraleer terug contact te zoeken met elkaar. Op die manier kan je eerst op jezelf door het rouwproces gaan. Want daar ga je door, ook al zet jij de relatie zelf stop. Het kan zijn dat je langer nodig hebt dan zes maanden, zeker als er andere partners in je leven zijn.”

Nieuwe liefde

Als je een nieuwe partner hebt, dan kan die vriendschappelijke relatie wel eens voor ongewenste ruzies zorgen. Ook bij Sigi was dat het geval. Zijn nieuwe vriend vertrouwde hem niet als hij alleen was met zijn ex. “Mijn vriend was erg achterdochtig over de vriendschap die ik nog had met mijn ex en had moeite om dat te begrijpen. We spraken wel eens samen af, maar dan begon mijn vriend alpha-mannetje te vertonen. Dus uiteindelijk sprak ik dan maar met mijn ex af als mijn vriend er ook bij was”, vertelt Sigi aan newsmonkey.

Kaat benadrukt wel dat het net goed is om je nieuwe partner en je ex aan elkaar voor te stellen. Op die manier krijgt je nieuwe partner namelijk het gevoel dat er écht niets meer aan de hand is dan gewoon vriendschap.

Sigi vindt het jammer dat zijn vriend hem nooit vertrouwde om alleen af te spreken met zijn ex-lief. “Je moet bepaalde compromissen maken in elke relatie. En in die relatie was dat één van de dingen die ik moest opgeven.”

Waar afspreken?

Als je dan toch wil afspreken met je ex, dan is de volgende vraag: waar? Wat is nu een ideale locatie om met je ex af te spreken als je hem of haar voor de eerste keer terugziet. Spreek je af om een koffietje te drinken of toch liever bij iemand thuis?

Seksuologe Kaat vindt het verstandig om in het openbaar met elkaar af te spreken. “Ik zou voor de zekerheid nooit bij iemand thuis afspreken en samen zat worden. Als je gedronken hebt is het namelijk moeilijker om grenzen te stellen. Het is makkelijk om met elkaar naar bed te gaan, want dat was vroeger vanzelfsprekend. Te veel drinken en seksuele frustraties: geen goede combinatie”, vertelt Kaat aan ons.

Eerlijkheid primeert

Een goede vriendschap opbouwen met je ex-geliefde is dus zeker een optie. Je moet dan wel in je achterhoofd houden dat je eerlijk bent met jezelf en de andere persoon. Kaat voegt nog toe: “Als een van beiden toch opnieuw gevoelens krijgt, wat absoluut kan, dan is het belangrijk om dat eerlijk te zeggen en van daaruit verder te kijken wat je ermee doet. Komen die gevoelens maar van één kant, zet de ‘relatie’ dan stop.”

Slaat de vonk terug over en hebben jullie beiden terug gevoelens voor elkaar, dan is het belangrijk dat er dingen veranderen. “De grootste voorwaarde is echt dat er dingen veranderen. Anders stap je als koppel terug in dezelfde valkuilen en dan is er achteraf helemaal geen sprake meer van vriendschap.”

De gouden tip die wij je nog willen meegeven: bezint eer ge begint. Denk goed na wat je zelf voelt en blijf daar niet mee zitten, maar praat erover met je (ex)-partner. Eerlijkheid duurt nu eenmaal het langst.

Gesponsorde artikelen