Vrieskou doet duizenden vluchtelingen vertrekken uit Finland

Vrieskou doet duizenden vluchtelingen vertrekken uit Finland

Met gemiddelde temperaturen van -6 graden celsius, is februari de koudste maand van het jaar in Helsinki. Die vrieskou zou voor duizenden vluchtelingen de reden zijn om terug te keren naar hun thuisland, in combinatie met andere elementen zoals familieproblemen in hun thuisland of de ‘vijandige sfeer’ in Finland. 

Finse ambtenaren lieten weten dat 70 procent van de Iraakse asielzoekers van wie de aanvraag tot asiel vorig jaar werd gedaan, intussen heeft beslist de procedure stop te zetten, zo meldt het Franse persbureau AFP. “Ze hebben ons gezegd dat familieproblemen in hun thuisland hen dwingen om terug te gaan.

Sommigen vinden de Finse sfeer te vijandig en anderen konden niet blijven door de donkere herfst en koude winter”, legt Juha Simia uit van de Finse immigratiedienst. Veel asielzoekers raken ook gefrustreerd door de lange procedures die ze moeten volgen.

Chartervluchten

Vorig jaar vroegen in Finland meer dan 32.000 mensen asiel aan, tegenover 3.600 in 2014. Slechts 3.700 Iraakse aanvragen van de 20.5000 werden goedgekeurd. Volgens officials hebben meer dan 4.100 asielzoekers hun aanvraag tot asiel intussen geannuleerd. Finland last nu chartervluchten in om de vluchtelingen terug te brengen naar Baghdad, zo meldt Reuters.

Bron: businessinsider.com

Gesponsorde artikelen