Vrijdag mogen Saoedische vrouwen voor ’t eerst naar voetbal

Vrijdag mogen Saoedische vrouwen voor ’t eerst naar voetbal

De match tussen Al-Ahli en Al-Batin in Djedda in Saoedi-Arabië wordt eentje voor de geschiedenisboeken: het zal de eerste zijn waar vrouwen naartoe mogen in het land.

De rol van de vrouw in het streng islamitische koninkrijk wordt traditioneel en wettelijk erg beperkt tot een rol in huis. Maar onder aanvoering van kroonprins Mohammed bin Salman worden sinds korte tijd hervormingen doorgevoerd.

Vandaag raakte bekend dat vrouwen in Saoedi-Arabië vrijdag voor het eerst naar een voetbalwedstrijd mogen. Later deze maand mogen vrouwen ook naar eersteklassewedstrijden in Riyad en Dammam.

Het gaat nu snel

Saoedi-Arabië stond de afgelopen decennia te boek als een land met heel strikte regels. In de jaren 80 van de vorige eeuw moesten de theaters sluiten van de ultraconservatieve Saoedische moslimleiders. Openlijk daten zoals bij ons, kon niet. Voor vrouwen golden kledingregels en ze mochten niet met de auto rijden. Dat begint langzamerhand allemaal te veranderen.

Vanaf maart gaan bijvoorbeeld de cinéma’s weer open. In september kondigde koning Salman aan dat het verbod voor vrouwen om auto’s te besturen volgend jaar wordt opgeheven. Ook worden er weer concerten toegestaan om de grote populatie jongeren in het land tevreden te stellen.

Kroonprins Mohammad bin Salman lijkt dus echt in een sneltreinvaart de conservatieve golfstaat te veranderen in precies het tegenovergestelde. Hij wil dat het land terugkeert naar een gematigde islam en dat er een enorme toeristische stad wordt gebouwd, waar bovendien zonne-energie wordt opgewekt.

Mohammad bin Salman is daarbij niet mals voor de wahabitische en zeer strikte interpretatie van de islam. Tijdens een presentatie zei hij onlangs: “Saoedi-Arabië zoals het nu is, is niet Saoedi-Arabië. Wij moeten terug naar een gematigde islam. 70% van onze bevolking is jonger dan dertig. We willen niet de komende dertig jaar van onze levens verpesten door vast te houden aan extreme ideeën.”

De religieuze politie is door aanpassingen van Bin Salman nu al minder aanwezig in het straatbeeld.

Scepticisme

Bin Salman maakt zich met zijn hervormingen ook populair bij jongeren, zegt arabiste en juriste Laila al-Zwaini: “Hij is heel pragmatisch. Een groot deel van de jongeren heeft in het buitenland gestudeerd en is gefrustreerd door de strikte regels en het gebrek aan werk in het thuisland. Mohammad bin Salman weet dat hij door dit soort maatregelen de steun krijgt van de jonge meerderheid van de bevolking.”

Hoewel de uitspraken en plannen van de kroonprins door de internationale pers worden opgepikt, denken veel mensen denken dat de hervormingen niet voortkomen uit een daadwerkelijke overtuiging dat het land toe is aan hervorming. Want als Bin Salman van Saoedi-Arabië daadwerkelijk een progressief en modern land wil maken, waarom wordt er dan niks gedaan aan de politieke onvrijheid bijvoorbeeld?

Politieke of religieuze dissidenten worden nog altijd opgepakt en vastgezet. In sommige gevallen volgen zelfs lijfstraffen of de doodstraf. Vrijheid van meningsuiting, kritiek op het koningshuis, vrijheid van religie, zelfs binnen de islam: het kan nog steeds niet. De repressie tegenover dissidenten is de jongste maanden zelfs toegenomen.

Gesponsorde artikelen