Vrije meningsuiting in Saoedi-Arabië: 1.000 zweepslagen en 10 jaar cel. Wat zijn onze leiders stil!

Fernand Huts zal deze bijdrage niet willen lezen. Tot voor kort zagen we hem nog fier op onze tv-schermen met veel poeha onze koning en een groep businessmensen en politici in zijn Saoedi-Arabisch filiaal rondleiden. Datzelfde Saoedi-Arabië, dat zich eerder deze week nog solidair verklaarde met Charlie Hebdo, deelt rake klappen uit aan iedereen die zich genuanceerd over het geloof en het beleid durft uit te laten. De kop van de Charles Hebdo manifestatie in Parijs zal er zeker niet wakker van liggen, van hypocrisie gesproken!

Wie is Raif Badawi en waarom wordt hij gestraft ?

Raif Badawi is een Saoedisch mensenrechtenactivist, oprichter van de Free Saudi Liberals blog. Hij ijvert voor een vrije godsdienstbeleving, voor vrouwenrechten en voor het recht om aan het geloof te mogen verzaken. Op het verzaken aan het geloof staat in Saoedi-Arabië de doodstraf!

De Saoedische rechter, die de sharia hanteert, kon dergelijk vrijpostig denken niet aanvaarden en veroordeelde Raif in 2013 tot 7 jaar gevangenis en 600 zweepslagen. Raif Badawi ging in beroep, maar de rechter oordeelde in mei 2014 dat de oorspronkelijke straf veel te licht was en verzwaarde ze tot 10 jaar gevangenis en 1000 zweepslagen. De eerste 50 zweepslagen zijn inmiddels een feit en Raif zit al in de gevangenis sedert midden 2012.

Raif Badawi heeft een echtgenote en 3 kinderen. Ze hebben politiek asiel verkregen in Quebec, Canada en ijveren van daaruit voor zijn vrijlating.

Facebook- en Twitter-accounts die u zeker moet volgen: @raif_badawi en www.facebook.com/raifofficialpage. Petitiehttps://www.change.org/p/free-and-safeguard-the-liberal-saudi-raif-badawy-no-600-lashes

Solidariteit met Raif Sadawi

Amnesty International heeft zich het lot van Raif Sadawi aangetrokken en ijvert wereldwijd voor zijn vrijlating. Ook in de betoging in Parijs, die “vrije meningsuiting” als motto had, droegen betogers slogans die niet alleen de vrijlating van Raif Sadawi eisten maar tevens dat Saoedi Arabië zijn islamitische dictatoriale wetgeving zou opgeven.

1.000 zweepslagen, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Wie dacht dat een zweepslag in Saoedi-Arabië een lust opwekkende happening is, slaat de bal behoorlijk mis. Gezien de grote onwetendheid over de manier van toedienen en de kwetsuren die de zweepslagen veroorzaken heb ik de onderstaande video toegevoegd. Gevoelige mensen kunnen er beter niet naar kijken. De man op de video had 20 zweepslagen verdiend … voor het drinken van een pint bier.

Onze blogger moet er op een identieke wijze gedurende 20 vrijdagen (de gebedsdag in de moslimwereld) 50 doorstaan.

Alleen zweepslagen in Saoedi Arabië ?

Helaas niet. Een hele rits landen gebruiken vandaag nog steeds de sharia rechtspraak waar lijfstraffen de gewoonste zaak van de wereld zijn. De moslimgemeenschap in Groot-Brittannië is eveneens vragende partij om al minstens de sharia te mogen toepassen op de Britse moslims. Voorlopig houdt de regering de boot af, maar er zijn al barsten waar te nemen. Officieus wordt ze trouwens wel al toegepast en gaan vrome moslims sharia rechters opzoeken om geschillen te laten beslechten.

De onderstaande kaart geeft de landen aan waar u beter geen pint drinkt als het verboden is.

Wordt vervolgd
Meer
Lees meer...