Vrolijk verder hakken? Partydrug ketamine zou helpen tegen depressie

Vrolijk verder hakken? Partydrug ketamine zou helpen tegen depressie

Uit een nieuwe studie van de prestigieuze universiteit van Stanford blijkt dat de partydrug ketamine kan helpen tegen depressies. De stof zou invloed hebben op het opioïdesysteem, dat ook bij opiumgebaseerde pijnstillers geactiveerd wordt.

De jongste maanden heeft de partydrugs ketamine, dat ooit een verdovingsmiddel voor paarden is, de reputatie gekregen een goed middel te zijn tegen de symptomen van depressies. De stof wordt niet langer alleen gezien als een illegale partydrug en wordt door veel onderzoekers onder handen genomen.

Ketamine zou daarmee het eerste nieuwe antidepressivum kunnen worden in meer dan dertig jaar. Dat meldt ook de Amerikaanse zakenwebsite Business Insider. Een jaar geleden bleek uit een onderzoek nog dat ketamine zou kunnen helpen tegen migraine.

Neuroreceptors

Toch blijft de wetenschap is er nog niet veel duidelijkheid waarom ketamine precies de symptomen van depressie onderdrukt. Onderzoekers hebben jarenlang geloofd dat de stof een netwerk van neuroreceptors in de hersenen triggert, namelijk het glutamaat-zuurrestion. Tot nu toe is nog geen enkel antidepressivum erin geslaagd om dat zuurrestion te raken.

Opioïdesysteem

Daarnaast suggereert deze nieuwe studie van de Stanford-universiteit in de American Journal of Psychiatry dat ketamine ook invloed heeft op het opioïdesysteem in de hersenen. Dat is hetzelfde systeem dat geraakt wordt door pijnstillers.

Dat zou gevolgen kunnen hebben voor een mogelijke legalisering van ketamine voor medische doeleinden. Farmaceutische bedrijven, zoals Allergan, Johnson & Johnson en VistaGen uit San Francisco, zien ketamine als de volgende, baanbrekende pijnstiller. Volgens hen is ketamine radicaal anders dan alle andere producten die er momenteel op de markt zijn.

Niet zoveelste wondermiddel

Alan Schatzberg, één van de hoofdonderzoekers, zegt aan Business Insider dat hij hoopt dat medicijnfabrikanten de ontdekking van hun team in rekening zullen brengen en het niet zullen afschrijven als het zoveelste wondermiddeltje dat niet werkt. “Voor we deze studie deden, had ik mijn twijfels bij het gebruik van ketamine tegen depressie”, zegt Schatzberg. “Nu heb ik de stof zien werken, maar ik heb ook gezien dat het niet werkt op de manier dat we oorspronkelijk dachten.”

Legalisering?

Een aantal farmaceutische bedrijven hebben al geprobeerd om nieuwe antidepressiva te creëren die het glutamaat-zuurrestion treffen, maar niemand kon er tot nu toe in slagen.

Maar er wordt door onderzoekers steeds meer gesproken over het gebruik van ketamine voor medische doeleinden. De farmaceutische bedrijven Allergan, Johnson & Johnson en VistaGen zijn momenteel allemaal aan het sleutelen aan nieuw op ketamine gebaseerde middelen. Toch treft geen van de drie middelen het opioïdesysteem in ons brein.

Of het legale ketamine voor medische doeleinden er uiteindelijk doorkomt, zal vooral afhangen van de welwillendheid van de wetsgevers en de vooruitgang van de onderzoeken.

Gesponsorde artikelen