Left Right
scrollTop top

Vrouw die mails van haar man leest zonder toestemming krijgt boete van 1.300 euro


Vrouw die mails van haar man leest zonder toestemming krijgt boete van 1.300 euro

Een Zwitserse vrouw ontdekte dat haar man er meerdere minnaressen op nahield, door in te loggen op zijn nieuwe mailaccount. Maar de man sloeg terug, en sleepte haar voor de rechtbank wegens inbreuk op zijn privacy. Meer nog, de vrouw werd schuldig bevonden en kreeg er een stevige boete bovenop.

Een Zwitserse vrouw, van wie de identiteit verder niet bekend is, vond het verdacht dat haar echtgenoot een nieuwe mailaccount had aangemaakt, zo schrijft Metro. Het koppel deelde een computer, en naast het toestel lag een lijstje met hun paswoorden. Veel moeite moest de vrouw dus niet doen om toegang te krijgen tot het nieuwe account: ze probeerde de gekende paswoorden uit en bingo! Haar vermoedens werden al snel bevestigd, toen ze uit de mails merkte dat haar man er verschillende affaires op nahield.

De man sleepte zijn vrouw voor de rechtbank

De vrouw confronteerde haar man en slingerde hem voor de voeten dat ze alle vertrouwen in hem was verloren, waarna hij hun appartement verliet. Maar daar bleef het niet bij: niet veel later begon hij een rechtszaak tegen zijn (ex-)vrouw, omdat zij zonder zijn toestemming in zijn mailbox had geneusd. Een inbreuk op zijn privacy, vond de man.

En de man haalde zijn slag thuis. De zaak kwam voor in februari, en daarbij werd de vrouw een voorwaardelijke boete opgelegd van 9.900 Zwitserse frank (8.400€) plus de kosten van het onderzoek. Volgens de aanklager verschafte de vrouw zich bewust en meermaals de toegang tot de mailbox van de man, en downloadde ze materiaal dat niet van haar was. De computer, een externe harde schijf en een USB-stick werden daarbij in beslag genomen.

De vrouw ging in beroep

Daarna ging de vrouw in beroep, waarbij haar advocaat de vrijspraak vroeg. Hij argumenteerde dat de vrouw technisch gezien de mailbox van haar man niet gehackt had, aangezien ze over de paswoorden beschikte. Uit haar zoekgeschiedenis bleek echter dat de vrouw op voorhand gecontroleerd had of het strafbaar was om zijn mails te lezen, wat aantoont dat ze zich bewust was dat haar daden potentieel illegaal waren.

Ook in beroep werd de vrouw veroordeeld voor het lezen van gegevens die beschermd worden door een paswoord, zonder de toelating van de eigenaar. Deze feiten kunnen in Zwitserland bestraft worden met een boete of zelfs een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Niettemin werd de boete substantieel verlaagd van 9.900 Zwitserse frank (8.400€) tot 1.500 Zwitserse frank (1.300€), omdat de vrouw alleen de onachtzaamheid van haar man had uitgebuit, en ze dus ‘minimale criminele energie’ moest uitoefenen om toegang te krijgen tot de informatie.

In elk geval, een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard ;-).


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810