Vrouw Richard Hammond (ex-Top Gear) stelt ultimatum: “Nog één wagen in de prak en je kan vertrekken”

Vrouw Richard Hammond (ex-Top Gear) stelt ultimatum: “Nog één wagen in de prak en je kan vertrekken”

Een autoshow presenteren is een job die risico’s inhoudt. Toch als je werkt voor Top Gear, of inmiddels het Amazon-programma The Grand Tour. Richard Hammond herstelt momenteel nog altijd van een crash die er bijzonder zorgwekkend uitzag. Hij hield er alleen een gebroken knie aan over, maar het is niet zijn eerste zware ongeval. Elf jaar geleden lag hij al eens in een coma na een crash. Zijn vrouw is duidelijk: “Drie strikes en je ligt eruit. Je zit nu aan twee.”

Het was even schrikken voor co-presentatoren Jeremy Clarkson en James May, ook al zijn ze wel wat gewend van Richard Hammond. Tijdens opnames voor The Grand Tour in Zwitserland ging zijn wagen van de baan om vervolgens verschillende keren te tollen. Hammond werd maar net op tijd uit het wrak gered voor de auto in brand vloog. Als bij wonder hield hij er alleen een gebroken knie aan over. Z’n vrouw Mindy vloog meteen naar Zwitserland om hem in het ziekenhuis gezelschap te houden.

In levensgevaar

Voor z’n gezin zijn het altijd bange momenten als de presentator opnames doet. In 2006 raakte hij levensgevaarlijk gewond toen hij aan erg hoge snelheid crashte. Hammond lag zelfs even in een coma. Hij werkte toen nog voor het BBC-programma Top Gear. Tijdens de show kon hij er alweer mee lachen en gingen z’n collega’s zoals altijd erg licht over het voorval. Maar voor hetzelfde geld heeft hij minder geluk en loopt het eens fataal af, zo beseffen ook zijn vrouw en zijn twee dochters Isabella en Willow.

Amazon

Ook nu kan Hammond er alweer mee lachen, en hij zat vanochtend in het ochtendprogramma This Morning op ITV. Zijn vrouw Mindy heeft er echter genoeg van en stelt Hammond voor een ultimatum. “Iedere tien jaar heeft hij zo’n crash, dus ik heb de volgende al in mijn agenda gezet”, zei ze. Nog eentje en hij zit aan drie, en dan moet hij van zijn echtgenote stoppen. Ze had de dag voor de crash al een slecht voorgevoel. “Ik heb hem toen nog gebeld, iets wat ik anders nooit doe.”

Toen ze het nieuws van zijn crash vernam was ze schoenen aan het kopen met haar dochters. Ze deed gewoon verder, want “je moet iets doen om je bezig te houden”. Hammond heeft zich al meermaals verontschuldigd bij zijn gezin voor de angsten die ze soms moeten doorstaan. “Ik heb thuis twee tienerdochters en een 9-jarige man”, grapt Mindy.

18 maanden niet lopen

Hoewel ook Clarkson en May erg ongerust waren, valt Hammond niet uit z’n rol op de vraag hoe zij gereageerd hebben: “Ze hebben geweend, ze hebben geen van beide geslapen en ik heb van allebei veel berichten en telefoontjes gekregen. Ze hadden het contract gelezen en waren bang voor al het juridische werk.”

Getty
Hoe is het intussen met Hammond? Hij werd na de crash geopereerd aan z’n knie en zal 18 maanden niet kunnen hardlopen. We zullen hem dus ook nog een tijdje op krukken zien, maar dat weerhoudt hem er niet van te rijden. Over enkele weken zal hij alweer in de auto zitten voor opnames voor het nieuwe seizoen van The Grand Tour. Hopelijk crasht hij dus niet opnieuw, want dan zullen Jeremy en James het dus zonder hem moeten doen, als z’n vrouw voet bij stuk houdt.
EPA

De zwaarste blessures van het trio:

1. Jeremy Clarkson:

2004: Jeremy crasht met een Volvo 760 GLE … met opzet. Hij houdt er een gebroken duim aan over. De breuk kost hem tijdens het programma ook nog eens dure punten.

2005: geen crash, maar Jeremy stuurt iets te hard in, waardoor twee schijven in z’n rug verschuiven.

2008: het zal aan z’n rijstijl liggen, want bij Jeremy verschuiven vooral gewrichten. Deze keer bezeert hij z’n nek in een Nissan GT-R.

2008: hij crasht twee keer in één aflevering met een vrachtwagen. Volgens zijn eigen omschrijving barstte zijn enkel “door het gaspedaal”, en kwam “zijn hoofd los van zijn schouder”. Al zal het wel nog meegevallen hebben.

2008: in Vietnam moet Jeremy tegen z’n zin op een motorfiets rijden, en hij komt uiteraard ten val. Gelukkig droeg hij een helm die de klap op z’n hoofd opving. Het enige wat hij eraan overhield waren schaafwonden.

2. Richard Hammond:

2006: nog voor z’n zware crash rolde Hammond al eens op de zijkant met een Suzuki Super Carry. Hij zou er z’n nek serieus mee bezeerd hebben.

2006: dat is natuurlijk niks vergeleken met z’n zware crash dat jaar. Hij kwam bijna om het leven toen hij met de Vampire Dragster crashte door een lekke band:

2014: paardenkracht is gevaarlijk voor Hammond, want ook op een paard is hij niet veilig. Hij viel toen ze in Myanmar op een paard verder moesten nadat hun vrachtwagens zonder benzine waren gevallen. Hammond moest op controle in het ziekenhuis.

2017: eerder dit jaar kwam Hammond ten val met een motorfiets in Mozambique. Ze bevonden zich toen ver van de bewoonde wereld, dus bij een ernstig ongeval was het problematisch geweest. Gelukkig viel het allemaal mee, al zou Hammond toch heel even het bewustzijn verloren zijn.

2017: bij de tweede zware crash uit zijn tv-carrière ontsnapte Hammond uit een ware vuurbal. Hij hield er een gebroken knie aan over, maar de crash had evengoed fataal kunnen zijn.

EPA

3. James May:

2011: het zal fans niet verwonderen dat de blessures bij ‘Captain Slow’ nog meevallen. Tijdens hun trip door het Midden-Oosten moest hij wel een nachtje in het ziekenhuis doorbrengen met een hersenschudding. Hij werd onderuit gehaald door een koord waarmee een vastgelopen wagen moest worden losgetrokken. Hij raakte een steen met zijn hoofd.

2014: net zoals Hammond werd James May het slachtoffer van een paard. Hij viel tijdens de special in Patagonië en brak drie ribben. Heel lastig aangezien ze later tijdens die reis het land in allerijl zouden moeten ontvluchten.

Gesponsorde artikelen