Vrouw slachtoffer van racisme tijdens optreden Kendrick Lamar: ‘Congo is van ons’ en Hitlergroet

Vrouw slachtoffer van racisme tijdens optreden Kendrick Lamar: ‘Congo is van ons’ en Hitlergroet

Gewoon gezellig naar Pukkelpop voor Kendrick Lamar: voor één vrouw en haar zus zat het er gewoon niet in. Op Twitter doet Sarah haar verhaal. Een hitlergroet en een rondje ‘Congo is van ons’: wat haar overkomt, tart de verbeelding. Welkom in 2018, waar niemand de vrouwen te hulp schoot.

Hét concert op Pukkelpop waar iedereen naar uitkeek: Kendrick Lamar. Ook Sarah en haar zus waren aanwezig. Maar wat een topavond moest worden, bleek al snel een nachtmerrie. Op Twitter vertelt Sarah wat haar overkwam: een sterk staaltje racisme en nog maar eens een teken dat we in België nog een lange weg te gaan hebben.

“Als een beest behandeld”

“Gisteren werd ik als een beest behandeld”, start ze haar verhaal op Twitter. “Mensen grepen naar mijn afro en wilden foto’s met me nemen. Ik weet zelfs niet hoe ik me daarbij voel. […] Het aantal beledigingen en vreemde opmerkingen die ik kreeg, was echt gigantisch.” Maar daar stopt het niet. Want zelfs al staat Sarah gewoon te kijken, dan nog kunnen mensen zichzelf blijkbaar niet tegenhouden.

“Er kwam een man op me af en hij vroeg me of ik The Get Down kende (het Netflix-programma, red.) en ik zei ja. Hij wees naar mijn haar en mijn lijf en zei “jij bent The Get Down”. Een andere man begon met ‘Congo Congo’ te zingen en andere racistische opmerkingen en zijn vrienden lachten en deden mee.” Het lijkt onschuldig, maar dat is het helemaal niet. Want zwarte vrouwen en mannen krijgen wel vaker de vraag (of gewoon los handen in hun haar). Terwijl niemand met een beetje gezond verstand ooit zou toegeven dat ze een opmerking over het haar van iemand die ze niet kennen, zouden schreeuwen, want dat is … een beetje vreemd.

‘Congo is van ons’

Maar het wordt nog veel erger voor Sarah en haar zus. “Net voor Kendrick Lamar startte, gingen we naar voor. Er was genoeg plaats voor mij en mijn zus, maar toen ging de dag stijl bergaf”, tweet ze. “Eerst begonnen wat mannen ‘Congo is van ons’ te zingen en wat Hitlerdingen te zingen, ik heb er zelfs geen woorden voor om eerlijk te zijn. Ik raakte geïrriteerd en wilde naar voor stappen, maar een oudere man duwde en schopte ons terug naar achter.” Vrienden van Sarah maakten een filmpje, dat ze ook zelf postte.

Dat twee zwarte dames op een festival worden lastiggevallen, is helaas niet uitzonderlijk, integendeel. Uit de talrijke incidenten die Sarah beschrijft, en dat allemaal op één festivalavond die geconcentreerd was op een zwarte artiest, nota bene, blijkt dat we blijkbaar gewend zijn aan racistische opmerkingen en ronduit bedreigend gedrag. Ook uit het feit dat niemand de twee dames ter hulp schoot, is tekenend.

“Nigga”

“Die man had ons kunnen helpen, maar in plaats daarvan was hij heel onbeleefd en werd hij fysiek. Ik moest hem vragen om mij niet aan te raken. Toen goot iemand z’n drankje uit over mijn zus. Ik ben gewoon doorgelopen, want ik dacht dat ik gek ging worden”, klinkt het op Twitter.

Toen begon het concert van Kendrick Lamar. U weet wel, die zwarte rapper waar we niet over kunnen ophouden. “Iedereen riep maar ‘nigga’ mee, zo gaat dat.” Dat er nogal veel “nigga” in de teksten van Kendrick Lamar zit, dat moeten we u ook niet vertellen. Maar we zijn 2018, wie meerapte met Kendrick, had dus ook gewoon Sarah kunnen helpen.

Geen reactie

Het verhaal van Sarah ging al snel viraal op Twitter. Honderden mensen retweetten het verhaal, de jongen op het filmpje werd al snel gevonden. Hij deletete vervolgens al zijn accounts. Maar volgens haar tweets is Sarah helemaal niet op zoek naar wraak, ze wil gewoon dat dit niet meer gebeurt.

Helaas is het verhaal van Sarah nog maar eens een voorbeeld van hoe gewend we het intussen zijn dat er racistische opmerkingen worden gemaakt. Maar volgens de schrijfster zit er ook een probleem bij de bijstaanders. Want er was zo’n zestigduizend man op Pukkelpop en niemand reageerde.

“Geen plaats voor zo’n individuen”

Intussen heeft ook Pukkelpop gereageerd op het incident. Op de Facebookpagina van het festival staat te lezen: “We zijn absoluut verbolgen over het incident dat zich afspeelde tijdens het optreden van Kendrick Lamar. Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid. Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!”

Het kan ook best dat er nog gevolgen komen voor de mannen die de twee lastigvielen. “We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop”, klinkt het strijdvaardig.

Gelijkekansencentrum Unia bevestigt dat de zaak ook bij hen gemeld is en volgt verder op. Wie openlijk racisme of gelijk welke vorm van discriminatie ziet, kan dat altijd bij hen melden op info@unia.be.

Gesponsorde artikelen