Eerste vrouwelijke opdrachthouder ooit: wie is Sabine Laruelle (MR)?

Sabine Laruelle (MR)
CREDIT: Twitter Béa Ercolini

Voor het vormen van de regering zijn nu twee parlementsvoorzitters aan zet. Patrick Dewael (Open Vld) is een bekende naam in Vlaanderen, maar ook geliefd in Wallonië. Sabine Laruelle is eerder onbekend, hoewel ze wel al wat topfuncties heeft bekleed.

Vorig jaar werd Sabine Laruelle (MR) tijdelijke Senaatsvoorzitter in afwachting van een nieuwe regering. Dat was terug een stap op het grote podium, in 2014 had ze nochtans de nationale politiek vaarwel gezegd. Ze verliet de politiek voor een soort van professionele heroriëntatie. Door de vele buitenlandse reizen als president van een adviesbureau, was de combinatie niet meer mogelijk.

Maar er kwam dus een soort comeback. Vorig jaar in maart werd ze naar voor geschoven als lijsttrekker voor het Waals parlement in de provincie Namen. Laruelle kreeg 13.909 voorkeursstemmen en raakte verkozen als lid van het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap.

Minister van KMO’s, Middenstand en Landbouw

De dame uit Hoei, een stadje in Luik, heeft al heel wat politieke ervaring. Tussen 1992 en 1999 werkte ze op het kabinet van toenmalig PSC-minister Guy Lutgen. De PSC is de voorloper van de cdH. Guy Lutgen was bevoegd voor landbouw, energie en natuurlijke bronnen. Daarna werkte ze als algemeen directrice bij Alliance Agricole Belge. Ze zette een fusie op poten en werd de nieuwe directrice van de Waalse landbouworganisatie Fédération wallonne de l’agriculture. Hier werkte Laruelle tot 2003.

In 2003 ging haar carrière in de politiek pas echt van start. Velen verwachtten dat ze bij de cdH aan de slag gaat, maar het werd de MR. De daarop volgende elf jaar bleef ze minister in de federale regering. Ze was minister van KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw in de opeenvolgende regeringen Verhofstadt (Open Vld), Leterme (CD&V), Van Rompuy (CD&V) en Di Rupo (PS). Onder Verhofstadt was ze ondertussen een collega van Dewael (Open Vld). Laruelle overleefde zes regeringen, dat telt wel.

MR

Binnen haar partij wordt ze graag gezien. Dat komt mede door haar initiatieven om zelfstandigen te verdedigen. Bij de onrustige voorzittersverkiezingen wedde ze op het goede paard, George-Louis Bouchez. De partijvoorzitter vertrouwt Laruelle en steunde haar ook in een tweet.

Gesponsorde artikelen