Vrouwelijke ‘Overwatch’-progamer blijkt … een man. En dat is een probleem

Vrouwelijke ‘Overwatch’-progamer blijkt … een man. En dat is een probleem

Ophef in de esports-wereld: een ‘Overwatch’-speelster, de tweede vrouw nog maar in de pro-league, blijkt helemaal geen vrouw te zijn. Het bleek om een mannelijke speler te gaan, die een punt wou maken. Dat is alvast gelukt, zijn actie stelt meerdere problemen in het professionele gamen aan de kaak. 

Wie van gamen zijn of haar beroep wil maken, moet er flink wat voor over hebben. Uren trainen, veel geduld hebben en de beste tactiek en het beste materiaal zijn cruciaal. En als je van het vrouwelijke geslacht bent, dan blijft er aan de progamingwereld toch een duister kantje hangen. De vrouwonvriendelijkheid in de esports had een slechte reputatie, maar die is er de laatste jaren fel op verbeterd. Toch toont het verhaal van Ellie, de tweede vrouwelijke progamer voor Overwatch, dat er nog wat problemen zijn. Ellie bleek namelijk een man te zijn.

Obscuur? Zelfs Drake heeft z’n eigen esportsteam.

Wat is Overwatch?

Even schetsen: Overwatch is een game die zowat drie jaar bestaat. Het is een online first-person shooter, die wordt geproduceerd door Blizzard, de mensen die ook achter kolos World of Warcraft zitten. Dat verklaart ook dat er drie jaar na de release in 2016 al een progamingleague is. Meestal speel je in één van twee teams van zes. Zo worden er op professioneel gamen teams van zes samengesteld.

Fortnite heeft méér budget uitgetrokken voor z’n officiële competitie.

In België staan esports nog in hun kinderschoenen, maar ook in de Verenigde Staten, waar esports al sterker staan, is de competitie meedogenloos. Het gaat ‘m niet alleen om trainen, maar ook om je profiel. Zie het als een job waar veel kandidaten voor zijn, alleen had de jobomschrijving evengoed ‘rockster’ kunnen zijn.

Voor Overwatch bestaat er dan ook een wedstrijdverbond, een Overwatch-league, zeg maar. Die vertoont opvallend veel gelijkenissen met bijvoorbeeld ons eersteklassevoetbal. Er zijn twee keer zes ploegen van zes spelers die in verschillende constellaties tegen elkaar uitkomen, om zich te kwalificeren voor de playoffs. In die 72 progame-stoelen zit welgeteld één vrouw.

Wie is Ellie?

Daar leek enkele maanden geleden verandering in te komen. In de ‘junior league’ van Overwatch, the Contenders League, viel een plaats open in het Second Wind-team. Uit die Contenders-league worden vaak nieuwe spelers voor de grote competie geplukt, da’s dus geen klein nieuws. Second Wind had dringend een nieuwe speler nodig, de deadline voor de competitie van 2019 naderde snel. ‘Ellie’, een vrouw dus, werd opgevist en vervolledigde het team. Maar meteen doken er geruchten op over haar identiteit: was Ellie zelfs maar een vrouw.

Gamen straks op de Olympische Spelen?

Dat raakt meteen een gevoelig punt aan binnen de gamercommunity. Online gaming heeft lang een slechte reputatie gehad. Vrouwen waren tien jaar geleden nog curiositeiten. Vrouwen die goed konden gamen, werden niet altijd op applaus onthaald. Intussen is dat beeld ietwat achterhaald: veel dames beheersen de knoppen even goed als eender welke man (waarom ook niet?) en in elk team zit wel een vrouw.

Vrouwen in Overwatch

Op proleagueniveau is die kentering nog niet heel duidelijk. Toen de eerste vrouwelijke Overwatch League-speelster, de Koreaanse Geguri (echte naam: Kim Se-Yeong), begin 2018 tekende bij de Shanghai Dragons, kwam daar direct heel wat kritiek op. Enkele prominente Overwatch-spelers beschuldigden haar van bedrog, maar Geguri kwam met bewijzen. Interessant detail: de spelers die haar beschuldigden, namen ontslag uit hun teams.

Wat doet een professionele e-sportsgamer eigenlijk?

Eind 2018 kwam dan de mededeling dat ‘Ellie’, echte naam onbekend, bij Second Wind zou gaan spelen. Maar ook daar kwam al heel snel commentaar op. Wie was Ellie? Wie was deze vrouw die zonder veel wind te maken, meteen aanschuift aan de grote tafel. Dat ze hoog stond in de rankings, dat was duidelijk, maar niemand kende Ellie. Dat is bizar: bekende spelers zitten vaak al jaren in gamingcommunities of zijn bekend op een andere manier.

Niet zo voor Ellie. Second Wind weigerde ook om haar volledige naam weer te geven op hun website, waar andere spelers wel met naam en toenaam opstaan. De online community was in haar wiek geschoten: de bedreigingen werden steeds giftiger. Een stuk van de gamingcommunity dreigde om manu militari Ellie te doxxen (haar echte identiteit bekend te maken). Second Wind publiceerde een korte reactie: Ellie stapte uit het team door de reacties.

Shanghai Dragons

Ellie is … een man.

Daar stopte het uiteraard niet. Enkele onderzoeksjournalisten, Second Wind zelf en enkele informatici doken in het mysterie van Ellie. Wie was Ellie dan? Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om ‘Punisher’, een gamer die wel degelijk gekend is. Enkele andere, vrouwelijke gamers, kwamen naar voor en lieten weten dat zij de ‘stem’ van Ellie hadden gespeeld tijdens het gamen. Ze hadden hem ook geadviseerd om ‘vrouwelijk’ over te komen tijdens het spelen.

Eén ding is wel duidelijk: de online persona van Ellie is niets meer dan dat: een onlinepersoon. Ellie zelf bestaat niet. Maar met zijn actie is wel één ding duidelijk geworden: een stuk van die gamingcommunity heeft nog altijd wat problemen met vrouwelijke gamers.

Dat stelt meteen ook een tweede vraag: is er een probleem met het gamen zelf, of wilde Punisher gewoon een ander probleem aan de kaak stellen. Want in post-metoo-tijden, zijn ook gameteams er zich van bewust dat géén vrouw aan boord hebben, snel louche zal worden. Krijgen vrouwen binnenkort een voorrangsbehandeling? Wou Punisher bewijzen dat vrouwen sneller naar de top gaan, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze even goed én een vrouw zijn? In elk geval heeft ie een punt gemaakt. En een hele sector even op z’n kop gezet.

Gesponsorde artikelen