Vrouwen beschuldigen Tom Barman: “Hij riep: ‘als je naar toilet wil, moet je me pijpen!'”

Vrouwen beschuldigen Tom Barman: “Hij riep: ‘als je naar toilet wil, moet je me pijpen!'”

Tom Barman sprak zich in ‘De Afspraak’ zwaar uit tegen stemmen die het grensoverschrijdend gedrag vaak minimaliseren of goedpraten. “Ik vind het schandalig”, zei hij. “Op het gebied van seksualiteit zijn we gewoon achterlijk”. Zijn opvallende passage in het televisieprogramma deed veel stof opwaaien. Op sociale media getuigden plots veel vrouwen van grensoverschrijdend gedrag van de zanger zelf: “De opperseksist vermomt zich nu als moraalridder!”

“Wat mij vooral stoort, is de toon van ‘mogen we dat nu ook al niet meer?’ En daar krijg ik het echt van”, mengde Tom Barman, de zanger van dEUS, zich woensdag in De Afspraak in het debat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Dat duidt op een volstrekt misplaatste verongelijktheid. Mogen we dan geen 400 sms’jes meer naar iemand sturen? Neen, natuurlijk niet!”, was hij hard voor de stemmen die, vaak op sociale media, grensoverschrijdend gedrag minimaliseren of soms zelfs goedpraten. “Op het gebied van seksualiteit zijn we gewoon achterlijk”, besloot hij.

“Hypocriete arrogantie”

Die uitspraken schoten bij verschillende vrouwen in het verkeerde keelgat. “De opperseksist vermomt zich als moraalridder”, schreef Marie Meeusen op Facebook. De vrouw getuigt van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Tom Barman, en wijst dan ook op de hypocrisie van die z’n uitspraken. “Wat een hypocriete arrogantie”, stelt ze. “Hashtag #Barmanhetoo?”

“Ik viel van mijn stoel toen ik over zijn uitspraken las”, reageerde ze aan Het Nieuwsblad. “Hij spreekt moraliserend over seksisme en zegt dat we dat niet mogen bagatelliseren, maar hij vergeet wel zijn eigen gedrag.”

“Als gij naar het toilet wilt gaan, zult ge mij eerst moeten pijpen!”

Vijftien jaar geleden, toen Meeusen nog in Antwerpen woonde, werd ze geconfronteerd met het gedrag van de zanger. Hij blokkeerde haar in een café de toegang naar de toiletten en zei “Als gij naar het toilet wilt gaan, zult ge mij eerst moeten pijpen, maske!”, vertelt ze in haar Facebookpost. “Een schoolvoorbeeld van seksisme en intimidatie”, zegt ze nu. Dat ze nu uitdrukkelijk met haar naam openbaar getuigt, is een duidelijke keuze. “De vrouwen die over Bart De Pauw getuigden, werden meteen verguisd omdat ze dat anoniem deden. Dat wil ik vermijden.”

Barman reageert ontkennend op de beschuldigingen. “Ik vind het heel jammer dat mij nu verweten wordt dat ik de moraalridder uithang. Dat is niet de bedoeling”, zegt hij aan HLN. “Ja, ik heb grove dingen geroepen naar vrouwen. Zeker weten. Ik ben opgegroeid met zussen. Maar de uitspraken die ze me nu verwijten? Daar herken ik me totaal niet in.” Al biedt hij wel zijn excuses aan. “Als dat toch is gebeurd, wil ik mij gerust ondubbelzinnig excuseren bij die vrouwen.”

Lees hieronder de volledige Facebookpost van Marie Meeusen:

VRT

Gesponsorde artikelen