“Vrouwen hebben dubbel zoveel openbare toiletten nodig als mannen”

Lijkt het ook altijd alsof er bij de vrouwentoiletten altijd een ellenlange rij staat en je bij de mannen gewoon naar binnen kan lopen? Volgens een rapport van de The Royal Society for Public Health (RSPH), moeten er vanaf nu tweemaal zoveel dames- als herentoiletten zijn.

Ook al eens stiekem als vrouw de mannentoiletten binnengestapt omdat je echt zo dringend moest en er veel te veel mensen aan de vrouwentoiletten stonden? Volgens het rapport Taking The Piss van The Royal Society for Public Health (RSPH) moet het VK dringend investeren in openbare toiletten en al zeker in meer vrouwentoiletten.

Het is voor je gezondheid

In de VS en in Canada is er in enkele streken al een twee-op-één verhoudingsregel. Het rapport dat de toepasselijke naam Taking The Piss kreeg, maakt zich zorgen over het tekort aan publieke toiletten in het VK. Maar liefst één op de vijf mensen verlaat hun woning niet zo vaak als ze zouden willen, omdat ze niet zeker weten of er al dan niet wc’s zullen zijn. Vorig jaar sloot de overheid maar liefst 700 openbare toiletten. 74 procent van de 2.089 geïnterviewde mensen zegt dat er niet genoeg toiletten zijn in hun buurt.

Genoeg openbare toiletten zijn vooral belangrijk voor mensen met gezondheidsproblemen die vaak naar het toilet moeten gaan, zoals mensen met diabetes of darmaandoeningen. Hiervan geeft 43 procent toe minder uit te gaan dan ze zouden willen, omdat er niet overal toiletvoorzieningen zijn. 56 procent van de respondenten zegt dan weer zichzelf opzettelijk uit te drogen, wat dan weer negatieve gevolgen voor je gezondheid heeft.

EPA

Anatomische verschillen

Maar waarom moeten er nu dubbel zoveel toiletten zijn voor vrouwen als voor mannen? Een twee-op-een-verhouding is zeker aan te raden, valt er in het rapport te lezen. “Vrouwen moeten dubbel zoveel toiletten hebben als mannen omdat het bij vrouwen langer duurt om naar het toilet te gaan. Twee mogelijke oorzaken zijn kleding en de menstruatie. Ook zijn er anatomische verschillen die maken dat het voor vrouwen iets langer duurt.”

Volgens het rapport zou het aantal toiletfaciliteiten ook een impact hebben op obesitas. Bovendien zouden ouderen minder actief zijn, omdat ze zich zorgen zouden maken over hun bezoek naar het kleine kamertje, tijdens bijvoorbeeld een boswandeling. “Hoewel ze vaak onopgemerkt blijven, zijn openbare toiletten een uiterst belangrijk en noodzakelijk onderdeel van elke stedelijke omgeving”, vertelt Tony Rheinberg, manager gezondheidszorg en commerciële marketing bij badkamerfabrikant Armitage Shanks, aan CNN. “Dat is maar al te duidelijk gemaakt met dit onderzoek. Daaruit blijkt hoe een grote impact het gebrek aan openbare toiletten kan hebben op de volksgezondheid en het welzijn.”

Gesponsorde artikelen