Vrouwen met tweelingbroer hebben minder kans op universiteitsdiploma, trouwen en kinderen

Vrouwen met tweelingbroer hebben minder kans op universiteitsdiploma, trouwen en kinderen

Vrouwen die een mannelijke tweelingbroer hebben, zouden minder vaak trouwen, kinderen krijgen of naar de universiteit gaan. Dat heeft een onderzoek van de Northwestern Academy of Sciences aangetoond. Volgens het onderzoek komt dit door de hoge blootstelling aan testosteron in de baarmoeder van de moeder. Andersom heeft de mannelijke helft geen effect van het vrouwelijke gen. 

Voor vrouwen met een mannelijke tweelingbroer ziet het er niet rooskleurig uit. Hen wacht een toekomst als oude vrijster en op de koop toe verdienen ze nog eens minder. Toch als we het onderzoek mogen geloven. De universiteit onderzocht hiervoor alle tweelingen geboren tussen 1967 en 1978 in Noorwegen om te laten zien dat vrouwen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan een mannelijke tweeling minder kans hebben om af te studeren aan de middelbare school (-15,2 procent), de universiteit af te ronden (-3,9 procent) of te trouwen ( -11,7 procent). Ze hebben ook lagere vruchtbaarheidscijfers (-5,8 procent) en verdienen ze minder (-8,6 procent). Het is het grootste onderzoek ooit gemaakt hierover. Maar hoe verklaren ze dit grote verschil nu?

Testosteron in de baarmoeder

Volgens de Universiteit komt dit doordat de vrouwen in de buik van de moeder al worden blootgesteld aan hoge dosissen van testosteron. Dit wordt via het vruchtwater of via de bloedbaan van de moeder doorgegeven. “Dit is een studie over de biologische verschillen tussen de geslachten, ” zegt de co-auteur van het onderzoek David Figlio. “We willen hiermee niet aantonen dat vrouwen met mannelijke tweelingbroers “mannelijker” zijn, maar onze bevindingen komen overeen met de idee dat prenatale blootstelling aan testosteron ervoor zorgt dat de opleiding, de arbeidsmarkt en de vruchtbaarheid van die vrouwen verandert.”

Bij mannen geen effect

Opvallend is dat jongens totaal geen effect hebben van het prenataal blootgesteld worden aan het vrouwelijke geslachtshormoon. Ook onderzochten ze of er een verschil was tussen meisjes die werden opgevoed met hun tweelingbroer/zus tegenover meisjes die kort na de geboorte van hun tweelingbroer/zus gescheiden waren. De studie toonde aan dat de meisjes ook al zijn ze niet opgevoed samen met hun tweelingbroer, toch dezelfde moeilijkheden gaat hebben eens ze volwassen zijn. Bij meisjes met een tweelingzus, die apart werden opgevoed of waar er een van was gestorven, hadden ook geen effecten omtrent arbeidsmarkt, vruchtbaarheid en al dan niet trouwen, eens ze volwassen zijn.


Maar medetweelingen onder ons, we mogen ons geruststellen, de knappe actrice Scarlett Johanson heeft het helemaal gemaakt in haar leven en heeft ook een tweelingbroer. Om af te sluiten hier nog even een foto van de fabuleuze actrice met haar knappe tweelingbroer:

Gesponsorde artikelen