Vrouwen sneller verslaafd aan cannabis: het ligt aan de hormonen

Vrouwen sneller verslaafd aan cannabis: het ligt aan de hormonen

Cannabis wordt in steeds meer landen legaal maar de risico’s van marihuanagebruik ontgaan ook niemand. Volgens een nieuwe studie zouden vrouwen ook makkelijker verslaafd raken aan marihuana dan mannen. De oorzaak: hun hormonen.

Mannen gebruiken meer, sneller en vaker cannabis, vrouwen zijn sneller verslaafd. Dat is de conclusie van een nieuwe, overkoepelende studie die in Frontiers in Behavioral Neuroscience is verschenen. De studie keek specifiek naar de invloed van seksegebonde hormonen, oestrogeen en testosteron, op zogenaamde cannabinoïden, allemaal stoffen in dezelfde groep die je in cannabis kan vinden.

De job van je leven? Marihuana testen.

Mannen meer, vrouwen sneller verslaafd

De onderzoeken die bekeken werden, hebben vooral onderzoek gedaan bij muizen. Uit dat onderzoek kon men verschillende conclusies trekken. Zo is het duidelijk dat mannen vier keer vaker geneigd zijn om cannabis te proberen. Ze doen dat ook in hogere dosissen en ze doen het vaker.

“Mannelijke steroïden verhogen risicovol gedrag en onderdrukken het beloningssysteem van de hersenen. Dat zou kunnen verklaren waarom mannen sneller drugs proberen”, legt Liana Fattore, van de Italiaanse Onderzoeksraad uit. “Zowel natuurlijke als synthetische steroïden hebben die invloed.”

Neurologische gevoeligheid

Bij vrouwen gaat het traject naar verslaving sneller. Volgens de onderzoeken zijn vrouwen namelijk gevoeliger aan marihuanaverslaving dan mannen. “Vrouwen hebben een neurologische gevoeligheid”, zegt Fattore. “Studies bij ratten tonen dat het vrouwelijke hormoon estradiol invloed heeft op beweging, sociaal gedrag en de filter die op je hersenen zit om signalen binnen te krijgen en effect hebben op je grijze massa. Vrouwen hebben verschillende niveau’s aan endocannabinoïden en meer gevoelige receptoren dan mannen in bepaalde stukken van de hersenen. Het effect van de drugs heeft dan weer gevolgen voor de hormonen.”

Het resultaat is dat die interactie tussen het endocannibinoïde systeem in de hersenen (de stukken die worden beïnvloed door cannabis) en het beloningssysteem van je brein, afhankelijk zijn van je sekse.

Andere behandeling bij verslaving?

Natuurlijk heeft niet alleen je geslacht een invloed: het type cannabis en de dieren waarop deze onderzoeken getest werden, hebben natuurlijk ook een invloed. Maar onderzoek bij mensen toont vergelijkbare resultaten. Volgens Fattore kan dat leiden tot genderspecifieke behandelingen voor verslaving.

Cannabis is op steeds meer plaatsen legaal. Canada legaliseerde marihuana onlangs, met een stormloop op winkels als gevolg. Andere landen staan dan weer cannabis-olie toe, die gebruikt kan worden bij mensen die bijvoorbeeld MS of ziektes die stuipen en aanvallen veroorzaken. Cannabis is dan geen medicijn, en je wordt er ook niet high van, maar de symptomen kunnen ernstig verlichten.


Gesponsorde artikelen