Vrouwen binnenkort niet langer naar dokter voor uitstrijkje: welkom zelftest

Test
Pixabay

Voor vrouwen die het niet leuk vinden om een uitstrijkje te laten nemen bij de dokter is er goed nieuws. Researchers hebben een nieuwe methode uitgevonden waarbij je jezelf in je vertrouwde thuisomgeving kan testen op baarmoederhalskanker.

Een uitstrijkje laten nemen bij de gynaecoloog is niet het meest leuke taakje. Omdat veel vrouwen die ervaring écht niet leuk vinden, ontwikkelden verschillende wetenschappers een thuistest. Op die manier kan je zelf testen uitvoeren om te checken of je risico loopt op baarmoederhalskanker. Zo hoef je dus niet meer naar de dokter.

Zelftest

De onderzoekers bedachten de test zodat ze via je urine en vaginale stalen pre-kanker kunnen opsporen. Het voordeel is dat vrouwen dat gewoon in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen afnemen.

Die manier van zelftesten was zeer populair bij de vrouwen die meededen aan de studie. Daardoor zal de deelname aan baarmoederhalskankeronderzoek waarschijnlijk wereldwijd toenemen volgens de onderzoekers.

“De manier van zelftesten zal waarschijnlijk gebruikt worden door vrouwen die niet naar de dokter gaan na een oproep of voor landen waar er geen screening naar baarmoederhalskanker gedaan wordt. Op lange termijn zou het zelfs een standaardmethode kunnen zijn voor alle screenings. De studie gaf namelijk aan dat vrouwen liever thuis een test doen, dan dat ze naar de dokter gaan”, vertelt dokter Belinda Nedjai, hoofd van de Moleculaire Epidemiologie aan de Queen Mary universiteit van Londen, aan The Independent.

HPV

Dokter
Pixabay

Nedjai vertelde ook dat de studie de grootste was om de S5 binnen ABOHZIS te testen. Dat is een chemische aanpassing bij een van de vier basisletters van DNA, die staan voor de genetische code van de mens. De testen keken ook naar de methylering van vier HPV-types (Humaan papillomavirus) die het sterkst verbonden kunnen worden met kanker.

In de studie werd aan 620 vrouwen met een abnormaal uitstrijkje of een positief HPV-resultaat gevraagd of ze vaginale stalen wilden nemen bij zichzelf. De onderzoekers analyseerden het DNA en maakten zo verschillende S5-scores. In de urinetesten was de S5-test beter en correcter om vrouwen op te sporen die lijden aan pre-kanker in vergelijking met bestaande HPV-testen.

“Momenteel werken we aan nieuwe testen die nog accurater zijn. Maar de bevindingen die we tot nu toe konden aantonen, zijn een voordeel voor baarmoederhalskanker. Vooral vrouwen die niet naar de dokter gaan of een uitstrijkje te pijnlijk vinden, is dit een voordeel. Wij denken dat het veelbelovend is.”

Gesponsorde artikelen