VRT investeert in coronabestendige Vlaamse fictie, aan de nieuwe minireeks ‘Lockdown’ (dit najaar op één) werken grote namen mee

VRT.be

De quarantaine heeft bewezen een vruchtbare creatieve periode te zijn waarin veel coronaproof ideeën naar boven kwamen. Dit was dan ook de inspiratie om aan het einde van dit jaar vier mini-fictiereeksen te programmeren. Bij drie van de vier reeksen gaat het om vier afleveringen per serie van ongeveer 25 à 30 minuten, Lockdown zal tien minuten per aflevering duren.

Eén van de vier reeksen wordt Lockdown: een minireeks in de bezoekersruimte van een gevangenis, een idee van regisseurs Gilles Coulier (bekend van De dag en War Of The Worlds en zijn eigen film Cargo) en Maarten Moerkerke (De Bende Van Jan De Lichte en De Luizenmoeder). Productiehuizen Lecter Scripted Media en De Wereldvrede zullen hier hun schouders onder zetten. De initiatiefnemers zullen ieder één van de tien minuten durende afleveringen regisseren.

Gilles Coulier en Maarten Moerkerke reageren: “Lockdown is voor ons een bewijs van de veerkracht en solidariteit binnen onze sector in de huidige moeilijke omstandigheden. Maar tegelijkertijd grijpt deze reeks net dit momentum door op een ongeziene manier lokaal én internationaal actief Vlaams talent, dat nu meestal thuis of in België vertoeft, bijeen te brengen in één en dezelfde productie. We zijn dan ook heel blij dat Eén dit initiatief omarmt en zien hierin een bevestiging van het signaal dat we met deze reeks willen geven.”

De reeks vertelt twaalf op zichzelf staande verhalen van telkens twee personages, elk aan één kant van het glas in de bezoekruimte. Zo worden zij van elkaar, en van elkaars wereld gescheiden.

Twaalf verschillende regisseurs

De tien minuten durende afleveringen worden geregisseerd door twaalf verschillende regisseurs – zes mannelijke en zes vrouwelijke – met elk een eigen schrijver en crew, en worden opgenomen in één identieke, coronaproof setting. Zo zullen dus twaalf regisseurs, twaalf schrijvers en twaalf crews de handen in elkaar slaan voor dit project. Elk kortverhaal van Lockdown zal dan zo zijn eigen stijl en toon hebben.

Tussen die regisseurs zitten ook enkele erg grote namen. Zo doen onder andere Kaat Beels (Beau Séjour), Michaël Roskam (Rundskop, Le Fidèle) en Jan Eelen (Het Eiland, De Ronde en Callboys) mee, maar ook Gilles Coulier zelf en Robin pront, Dorothée Van Den Berghe en Frederike Migom prijken op de lijst.

Er volgen later nog drie andere reeksen waarvoor samenwerkingen worden opgezet met Vlaamse productiehuizen. Daarover later meer.

Gesponsorde artikelen