Left Right
scrollTop top

VRT biedt Vlaams Belang excuses aan voor Hitlergroet in ‘De Ideale Wereld’: geen sorry van Jan Jaap


VRT excuses vlaams belang de ideale wereld hitlergroet jan jaap van der wal
© VRT – newsmonkey

De VRT heeft zijn excuses aangeboden aan Vlaams Belang vanwege een passage in het satireprogramma De Ideale Wereld waarin de Hitlergroet gebracht werd. Op vraag van de partij werd de bewuste scène, die dus een verband legt tussen het nazisme en Vlaams Belang, offline gehaald. Dat melden de Mediahuis-kranten.

VRT

Op donderdag 30 april was Geert Hoste te gast in De Ideale Wereld. In een sketch over mondmaskers zagen we Vlaams Belangers met een bedekt gezicht elkaar begroeten met de Hitlergroet. Deze bewuste passage werd ondertussen weggeknipt uit de aflevering op de streamingdienst VRT NU. Dat gebeurde op vraag van Vlaams Belang. Dat blijkt uit e-mails tussen Vlaams Belang en de leden van de raad van bestuur van de VRT. De Mediahuis-kranten konden dat mailverkeer inkijken.

Olivier Goris, programmadirecteur van Eén en Canvas, bood voor deze associatie met het nazisme zijn excuses aan aan de voltallige raad van bestuur. Verschillende critici vinden dat de mails politieke inmenging in een programma tonen via de raad van bestuur. Nochtans heeft deze raad, waarin twee Vlaams Belang-leden zetelen, volgens de statuten enkel strategische – en dus geen inhoudelijke – bevoegdheden.

Geen excuses van van der Wal

VRT

De beslissing om de passage weg te knippen, werd – wellicht onder druk – genomen door Jan Jaap van der Wal, presentator van De Ideale Wereld, in overleg met Geert Hoste en productiehuis Woestijnvis. “Zij zagen het als aanstootgevend, ik niet, maar in diepe coronatijden hadden we geen zin om de discussie aan te gaan”, zegt van der Wal.

Van der Wal wijst er ook op dat het schrappen van de scène voor hem “geen verontschuldiging” inhoudt. De excuses gaan dus enkel uit van de raad van bestuur van de VRT.

Vlaams Belang was bij de verkiezingen van 2019 de grote winnaar en werd de tweede grootste van Vlaanderen met 12,6 procent van de stemmen op Vlaams en 8,3 procent op federaal niveau. Doordat de partij zoveel aanhang heeft, is het marginaliseren ervan volgens sommigen not done.

Reactie Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken laat in een persbericht weten het oneens te zijn met bovenstaande berichtgeving: “De Standaard heeft in niet één maar twee artikels gerapporteerd dat wij gevraagd zouden hebben aan VRT om een passage te laten verwijderen. Dit is ontegensprekelijk foutief.”

“Wij hebben dat nooit gevraagd en als vrijheidslievende partij zijn we voor een nagenoeg absolute vorm van vrije meningsuiting. Wat ons betreft mag het bewuste fragment dan ook terug online gezet worden. Eerder deze week dienden we nog een resolutievoorstel in het Vlaams Parlement in tegen censuur naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.”

Bokspartij

Karel Dillen

Sinds jaar en dag ontkennen Vlaams Belang – en de voorloper Vlaams Blok – sympathie te hebben voor het nazisme. De partij ontstond eind jaren ’70 als splinterpartij van de Volksunie. Bezielers Lode Claes en Karel Dillen wilden een heuse Vlaams-nationale volkspartij uit de grond stampen. Er circuleert een foto waarop die laatste in de jaren ’50 nog publiekelijk een Hitlergroet bracht. Dillen, dé ideoloog van Vlaams Blok, behoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog echter niet tot een collaborerende organisatie, maar beschreef zich wel als een “passieve collaborateur” die bijeenkomsten van Nieuwe Orde-groeperingen bijwoonde.

Tot begin jaren ’80 had je achter Vlaams Blok de Vlaamse Militanten Orde (VMO), een knokploeg die betogingen van de partij in goede banen leidde. De groep had een bijzonder kwalijke reputatie. Zo werden leden verdacht van de moord op een Franstalige FDF-politicus. Ook maakte de groepering gebruik van nationaalsocialistische symboliek en brachten leden de stoffelijke overschotten van in het buitenland begraven collaborateurs over naar Vlaanderen om hen opnieuw te begraven.

Bovenstaande associaties met de collaboratie werden door politieke tegenstanders van Vlaams Belang maar al te gretig gebruikt om de leden af te schilderen als nazi’s.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308