VRT-journalisten aan Syrische grens opgepakt door Turkse autoriteiten

epa

Journalisten van de VRT zijn nabij de Turks-Syrische grens opgepakt. Ze waren van plan om er verslag uit te brengen over de Turkse invasie in Syrië. Dat blijkt uit een tweet van VRT-journalist Jens Franssen. Pas raakte nog bekend dat de Koerden en de Syrische president Assad een alliantie aangegaan zijn om de militaire operatie van Turkije in Syrië tegen te gaan.

Jens Franssen laat via Twitter weten dat zijn ploeg afgelopen zondag drie keer aan de kant werd gezet door Turkse veiligheidsdiensten. Ze werden ook meegenomen naar het politiebureau, werden daar een uur vastgehouden en bedreigd uitgezet te worden.

“Uiteindelijk PV opgesteld en bedreigd met uitzetting”, lezen we. “Lastig werken. Intussen blijven we aandringen voor accreditatie.”

Alliantie tussen Koerden en Assad

De Turkse president Erdogan heeft het Turkse leger naar Syrië gestuurd, na het terugtrekken van de meerderheid van de Amerikaanse troepen, om de Koerden in Syrië nabij de Turkse grens terug te dringen. Erdogan verklaarde eerder dat zijn leger zo’n 35 kilometer op Syrisch grondgebied wil doordringen om een “veiligheidszone” af te bakenen. Die Koerdische milities werden in het verleden gesteund door Washington om te vechten tegen IS, maar ook tegen de regeringstroepen van de Syrische president Assad.

epa

Nu gaan de Koerden en Assad een alliantie aan om de militaire operatie van Turkije in Syrië tegen te gaan. Waar het leger precies zal worden ingezet, is nog niet bekend. Waarschijnlijk wil de Syrische regering, die gesteund wordt door Rusland, grenzen stellen voor de Turkse operatie. Op de Syrische staatstelevisie wordt er gesproken van “Turkse militaire agressie”.

Koerdische bolwerken

Het Syrische leger zal de steden Manbij en Kobani binnentrekken. Kobani is een uiterst belangrijke stad voor de Koerden, waar ze terreurgroep IS hebben weten te verdrijven.

epa

De Koerden hadden zelf steun gevraagd aan Assad en Rusland, dat het regime van de Syrische president nog steeds steunt. Wellicht zal het Syrische leger in Manbij en Kobani steun krijgen van de Russische luchtmacht. Dat betekent wel dat de Koerden hun droom van een eigen staat voorlopig opnieuw moeten opgeven. Zo eisen de Koerden al meer dan honderd jaar een gebied op dat onderdelen van Turkije, Syrië, Irak en Iran bestrijkt. Met de veroveringen op IS hadden de Koerden opnieuw hoop op een eigen staat.

130.000 vluchtelingen

Sinds de Turkse invasie van vorige week zijn er al tientallen burgers omgekomen in het noorden van Syrië. De Verenigde Naties melden dat er sindsdien al zo’n 130.000 mensen op de vlucht geslagen zijn. Er wordt gevreesd dat nog eens honderdduizenden mensen hun huizen zullen moeten verlaten.

epa

Vandaag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken samen in Luxemburg om het over de Turkse invasie in Syrië te hebben. De Duitse bondskanselier Merkel drong er bij Erdogan telefonisch al op aan om de invasie “onmiddellijk” te stoppen, maar daar gaf die geen gehoor aan. Duitsland, Frankrijk en Nederland kondigden al een exportstop van wapens af naar Ankara.

Gesponsorde artikelen