VRT schrapt racistische aflevering ‘F.C. De Kampioenen’

Bij de volgende heruitzending van F.C. De Kampioenen zal er één aflevering minder te zien zijn. Het gaat om een aflevering van 18 jaar geleden, die nu als ongepast wordt gezien. De aflevering zal ook niet meer te vinden zijn via het online platform VRT NU.

Vanaf later deze week wordt het dertiende seizoen van F.C. De Kampioenen uitgezonden. Maar, zoals weekblad Humo opmerkte, de tweede aflevering van dat seizoen wordt niet uitgezonden. Ze contacteerden de VRT voor uitleg en daaruit bleek dat de aflevering als ongepast wordt bestempeld door racistische opmerkingen.

“Ongepast”

Hans Van Goethem, woordvoerder van de nationale omroep geeft meer uitleg. Hij maakt daarbij duidelijk dat de aflevering niet meer zal worden uitgezonden en daarnaast ook niet meer online te vinden zal zijn via VRT NU. “F.C. De Kampioenen is nu eenmaal dertig jaar oud: zaken waar we vroeger niet van opkeken, kunnen nu ongepast zijn.”, zo klinkt het.

De aflevering dateert uit 2002, 18 jaar geleden dus, en heet Kamer te huur. In de aflevering staat Dieudonné centraal. Dat is een zwarte man die afkomstig is uit Kameroen en werkt voor de vleesfabriek van Balthazar Boma. Hij huurt een kamer bij Pascale, waarbij vooral die laatste zich vragen stelt over zijn afkomst.

N-woord

In de eerste plaats gaat het om een reeks opmerkingen die gezien kunnen worden als racistisch. Zo is Pascale verbaasd dat Dieudonné kan eten met een mes en is ze ook onder de indruk over het feit dat hij confituur kent. Later in de aflevering stelt ze de vraag: “Ben je nu minder bruin dan toen je in Afrika was?”.

Maar het is niet alleen Pascale die ongepaste opmerkingen maakt. Ook Fernand en Boma maken zich schuldig. Beiden gebruiken ze het n-woord en Fernand geeft zelfs aan dat hij de man “voor geen krulleke op zijn kop vertrouwt”.

Mogelijk terug

De aflevering wordt voorlopig dus niet meer opnieuw uitgezonden, maar dat is niet noodzakelijk definitief. “De aflevering blijft wel in het VRT-archief zitten”, zo vertelt Van Goethem. “We gaan de geschiedenis niet uitwissen. We hebben in het verleden nog afleveringen overgeslagen, met grappen die discriminerend waren.” De bewuste aflevering van F.C. De Kampioenen is bovendien ook nog steeds te vinden op YouTube.

Als de aflevering ooit terugkomt, zal dat wel zijn met een waarschuwing zoals in Groot-Brittannië gebeurde met een aflevering van Fawlty Towers. Ook de film Gone with the Wind kreeg onlangs een waarschuwing bij HBO Max.

F.C. De Kampioenen komt eind dit jaar nog met een kerstspecial. Daarin zal extra aandacht gegeven worden aan Johny Voners, de acteur die jarenlang Xavier Waterslaeghers speelde in de reeks. Voners overleed eerder dit jaar aan de gevolgen van kanker.

Meer
Lees meer...