VRT start met het uitzenden van islamitische erediensten en dat lokt veel reacties uit

VRT start met het uitzenden van islamitische erediensten en dat lokt veel reacties uit

Op Eén worden 40 erediensten van verschillende godsdiensten uitgezonden. Binnenkort voegt de VRT nog twee islamitische vieringen per jaar toe. Bij katholieken en moslims zijn de reacties heel positief, maar niet iedereen is even blij met de verandering.

Elke zondagvoormiddag kan je op Radio 1 en Eén een misviering mee volgen. Meestal zijn dat katholieke vieringen, maar ook orthodoxe, protestantse of joodse vieringen kunnen we soms meepikken. Vanaf 10 december zullen we ook islamitische erediensten kunnen beluisteren en bekijken. De VRT spreekt van twee vieringen per jaar die worden uitgezonden.

Zowel uit de katholieke gemeenschap als de islamitische zijn de reacties positief. Gentse imam Khalid Benhaddou is ook heel blij met de beslissing. “Zeker in deze tijd waarin de islam te vaak wordt geassocieerd met het negatieve, is elke ruimte voor een positieve inkijk in onze religie mooi meegenomen”, zegt hij aan de VRT.

Negatieve reacties

Maar niet iedereen is gediend met het idee. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vroeg in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 om helemaal geen religieuze beleving uit te zenden op radio en tv. Hij is wel van mening dat niets doen voor de moslims niet langer kon. “Dit is een terechte gelijkschakeling. Of zeg maar symbolische gelijkschakeling. En het staat nu eenmaal in de beheersovereenkomst van de VRT.” Maar dat wil niet zeggen dat hij achter het idee staat. “De fundamentele vraag is of een openbare omroep zich wel moet lenen om de boodschap van een religie te verkondigen, om de beleving van een godsdienst uit te zenden. Wat mij betreft is het antwoord nee”, verduidelijkt hij.

Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten kan zich vinden in de mening van Loobuyck. “Met alle respect voor de vrijheid van religie”, begint ze haar bericht op Twitter, “Erediensten uitzenden is niet de taak van de overheid.” Ze spreekt ook over alle erediensten en niet alleen de islamitische die erbij komen. Open VLD wil al langer geen erediensten op de VRT horen of zien.

De eerste uitzending

De islamitische erediensten worden in de week opgenomen en getoond op zondag. De eerste opnames gaan door in de Hasaan Ebno Tabit Moskee in Genk.

Op Twitter regent het ook reacties:

En sommigen stellen ook doordachte vragen:

Gesponsorde artikelen