VS anno 2016: FBI schaduwde linkse groepering om rechten van KKK-leden te garanderen

VS anno 2016: FBI schaduwde linkse groepering om rechten van KKK-leden te garanderen

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI schaduwde in 2016 ‘civil rights’-activisten omdat ze de rechten van extreemrechtse KKK-leden in het gedrang zouden brengen.

Uit documenten die de Britse krant The Guardian kon inkijken, blijkt dat de FBI in 2016 een terrorisme-onderzoek voerde naar de extreemslinkse civil rights-groepering Bamn (By Any Means Necessary) in de Amerikaanse staat Californië. De activisten werden als ‘extremisten’ bestempeld omdat ze tegen extreemrechtse activisten geprotesteerd hadden. Uit de documenten blijkt dat de FBI de leden van Bamn onderzocht omdat ze een mogelijke “samenzwering” zouden houden. Die zou de “rechten” van de “Ku Klux Klan” en mensen met racistische overtuigingen in het gedrang brengen. De FBI beschouwde de KKK ook als slachtoffers van de linkse betogers. De dreiging die vanuit de KKK uitging, werd geminimaliseerd. Verder werden een aantal Bamn-leden persoonlijk onder toezicht geplaatst. De argumentatie van de FBI om de leden van Bamn te viseren als terroristen, was dat ze streden tegen “verkrachting en seksueel geweld” en tegen “politiegeweld”.

“100 jaar terrorisme”

Voormalig FBI-agent Mike German, die gespecialiseerd is in extreemrechts in de VS, is niet te spreken over de aanpak van de FBI en doet zijn beklag in The Guardian. German wijst erop dat de FBI geen rekening hield met “100 jaar terrorisme door de KKK waardoor duizenden Amerikanen het leven lieten” en met “het geweld dat tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan”. “Dit rapport is schaamtelijk voor de top van de FBI”, zei German verder.

EPA

Selectiviteit binnen FBI?

Shanta Driver, de voorzitster van Bamn, was, zoals verwacht, ook zeer ontevreden met het onderzoek dat tegen haar groepering liep: “De interesse die de FBI toonde voor Bamn maakte deel uit van een beleid dat ze nu al lange tijd voeren. Vroeger vervolgden ze Martin Luther King al. Ze hebben vredevolle leden van burgerrechtenbewegingen en anti-racistische organisaties altijd geviseerd. Tegelijkertijd vervolgden ze maar weinig racisten en fascisten die King en zijn beweging aanvielen.”

Er was in de documenten van de FBI trouwens geen enkele passage te vinden waarin stond dat leden van Bamn wetten gebroken hadden of een aanhoudende bedreiging vormden. “Het is meer dan duidelijk dat de FBI het onderzoek heeft laten vallen omdat er geen bewijzen waren dat we iets mis deden”, reageert Driver. “Dat onderzoek had nooit opgezet mogen worden.”

EPA

Steekpartijen

Aanleiding van het FBI-onderzoek naar Bamn was een betoging in de Californische stad Sacramento in 2016. Extreemrechtse manifestanten gingen er honderden linkse tegenbetogers te lijf met messen. Hoewel er zeven linkse manifestanten zwaargewond raakten, koos de FBI er toch voor om een onderzoek op te starten tegen de linkse betogers.

De betoging was een initiatief van de Traditionalist Worker party (TWP), die nauwe banden heeft met de KKK, en de Golden State Skinheads.

“Politie en extreemrechts onder één hoedje”

Volgens inlichtingen van The Guardian zouden de politiediensten in Californië zelfs “samengewerkt hebben met de extreemrechtse groeperingen om de tegenbetogers te identificeren, de gestoken slachtoffers te vervolgen en de daders van de steekpartijen vrijuit te laten gaan”.

EPA

Gesponsorde artikelen