VS in direct contact met Noord-Korea

VS in direct contact met Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is momenteel op bezoek in de Chinese hoofdstad Peking. Hij laat weten dat hij direct contact heeft met Noord-Korea. Het regime van Kim Jong-un zou bereid zijn om gesprekken te starten over zijn kernprogramma.

“We kunnen met hen spreken”, zegt Tillerson. “We zijn aan het doordringen, dus blijf het volgen. We vragen: willen jullie praten? We hebben een communicatielijn met Pyongyang. Er zijn twee, drie open communicatiekanalen. We tasten niet in het duister.” China zou geen tussenpersoon zijn voor de communicatie tussen Washington en Pyongyang. “Het zijn onze eigen kanalen”, zegt Tillerson. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post.

Momenteel zijn de spanningen tussen de VS en Noord-Korea erg hoog omdat die laatste zijn nucleair programma blijft uitbouwen en de VS voortdurend provoceert. Onlangs noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Amerikaanse president Donald Trump nog een “oude psychopaat” en noemde Trump Kim “het raketmannetje”.

Tweede bezoek aan China

Het is de tweede keer dat Tillerson Peking bezoekt. De VS spoort China, de enige bondgenoot van Pyongyang, al langer aan om haar banden met het regime van leider Kim Jong-un door te knippen. China liet steeds weten dat ze al genoeg druk uitvoeren op Pyongyang. Ook wordt momenteel het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan verschillende Aziatische landen voorbereid.

Tillerson roept op tot kalmte op het Koreaanse schiereiland. Wel zei hij na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping dat Noord-Korea moet stoppen met raketproeven. Hij noemt de situatie oververhit.

Gesponsorde artikelen