VS legt Iran nieuwe sancties op na executies van twee demonstranten: ondertussen blijft Teheran protesten met bruut geweld neerslaan

De Biden-regering heeft woensdag nieuwe sancties opgelegd aan de hoofdaanklager in Iran, meerdere functionarissen en een bedrijf dat de ordetroepen in het land ondersteunt. 

Waarom is dit belangrijk?

In Iran is het al lange tijd onrustig, als gevolg van het overlijden van de jonge Mahsa Amini. Die werd door de Iraanse politie buitengewoon hardhandig opgepakt, omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Sinds haar dood zijn er hevige protesten in het land, die met bruut geweld worden neergeslagen door de Iraanse politiediensten. Volgens de Verenigde Naties zouden al bijna 500 demonstranten zijn gedood, waaronder 50 kinderen.

De essentie: Het Amerikaanse ministerie van Financiën kondigde aan dat het zich richt tegen de procureur-generaal van Iran, Mohammad Jafar Montazeri, twee hoge bevelhebbers van de Iraanse Revolutionaire Garde en twee leden van de Basij, een paramilitaire vrijwilligersgroep.

  • “Wij veroordelen het toenemende gebruik van geweld door het Iraanse regime tegen zijn eigen mensen, die opkomen voor hun mensenrechten”, aldus het ministerie van Financiën in een verklaring.
  • De Amerikanen maakten ook bekend dat ze sancties opleggen aan de Imen Sanat Zaman Fara Company, die gepantserde voertuigen en andere uitrusting voor de veiligheidstroepen produceert. 
  • De sancties bevriezen alle tegoeden die de betrokkenen in Amerikaanse rechtsgebieden hebben en verbieden Amerikanen zaken met hen te doen.
  • “De Verenigde Staten blijven het volk van Iran steunen in het licht van de brute repressie, en we zorgen voor een groeiende internationale consensus om het regime ter verantwoording te roepen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
  • “Duizenden dappere Iraniërs hebben hun leven en hun vrijheid op het spel gezet om te protesteren tegen de jarenlange onderdrukking en het geweld van het regime,” zei hij. “Wij roepen de Iraanse leiders nogmaals op om hun gewelddadig optreden onmiddellijk te staken en naar hun bevolking te luisteren.”

De achtergrond: De dood van Jina Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw, die in september in hechtenis werd genomen door de beruchte Iraanse zedenpolitie, leidde tot een massale golf van protesten in Iran.

  • Volgens de mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights, hebben de veiligheidstroepen de protesten met bruut geweld neergeslagen, waarbij in totaal bijna 500 demonstranten zijn gedood en meer dan 18.000 gearresteerd. 
  • De Verenigde Naties spreken ondertussen van een “volwaardige mensenrechtencrisis”.
    • “De oude methoden en de vestingmentaliteit van de machthebbers werken gewoon niet; in feite maken ze de situatie alleen maar erger. We bevinden ons nu in een volwaardige mensenrechtencrisis.”

(ns)

Meer
Lees meer...