VS wil dat België zijn IS-strijders repatrieert en thuis berecht

twitter

De Verenigde Staten heeft verschillende Europese landen, waaronder België, “onverantwoordelijk” genoemd, omdat ze aan Irak gevraagd hebben om landgenoten uit Syrische detentiekampen in de regio zelf te berechten. Washington wil dat België en de andere landen hun IS-strijders repatrieert. Onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageert echter dat België wil dat “die terroristen dichter bij de plaats van hun misdaden berecht worden”.

Nathan Sales

“Het zou onverantwoordelijk zijn van de landen om te wachten tot Irak de problemen oplost in hun plaats”, zegt Nathan Sales, de Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme. Dat meldt onder meer persbureau Reuters.

Sales deed de uitspraken na een vergadering van de internationale coalitie tegen IS in Washington. Het is niet de eerste keer dat hij Europese landen oproept om hun van terreur verdachte burgers te repatriëren en in hun eigen land te berechten.

Turkse inval

Duizenden jihadisten met een vreemde nationaliteit zitten vast in Koerdische  gevangenissen in Syrië. Dat die situatie op lange termijn onbruikbaar is, bleek na de Turkse, militaire inval in Syrië. Toen konden veel gevangenen ontsnappen.

“In Syrië kan de situatie in een oogwenk veranderen”, zegt Sales. Hij zei dat de strijders zo snel mogelijk naar hun thuisland gebracht moeten worden. Onder andere België en Frankrijk weigeren dat. 

Berechting ter plaatse

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian reisde vorige maand nog naar Irak om een samenwerking met Irak uit te bouwen. Het was zijn bedoeling om op die manier Franse jihadisten uit Syrische gevangenissen te laten berechten in Irak. Ook ons land was voorstander van zo’n scenario. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laat aan de Mediahuis-kranten weten dat hij wil dat “die terroristen dichter bij de plaats van hun misdaden berecht worden”. Washington meent echter dat die optie “niet haalbaar” en “weinig efficiënt” is.

Belgische F-16’s opnieuw van de grond?

Voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bij de Belgische F-16’s

Bovendien laat Reynders weten dat de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen volgend jaar opnieuw kunnen ingezet worden voor de militaire operaties van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Die coalitie wordt geleid door de Verenigde Staten. De luchtoperaties zouden in de tweede helft van 2020 plaatsvinden. De Belgische F-16’s namen al deel aan acties van de internationale coalitie tegen IS tussen oktober 2014 en midden 2015, en nog eens van juli 2016 tot eind december 2017.

Gesponsorde artikelen