VS zet eerste stap om uit klimaatakkoord te stappen: jobs boven milieu

epa

De Verenigde Staten zijn officieel het traject ingegaan om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Het proces duurt een jaar en zou afgerond zijn op de dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De VS zal als enige land ter wereld niet meedoen aan het akkoord. De VS is goed voor zo’n 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Amerikaans president Trump kondigde in 2017 al aan dat hij uit het akkoord zou stappen. De president kondigde de maatregel, omdat hij “een eerlijkere deal voor de VS en zijn arbeiders” wou. Washington mocht zich nog niet officieel terugtrekken: dat mocht pas drie jaar na de ratificatie van het akkoord op 4 november 2016. 

Nu stuurt de VS de officiële documenten naar de Verenigde Naties. De VS stapt wellicht op 4 november 2020 uit het akkoord, één dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november 2020. De VN maakt binnenkort de rest van de vertrekprocedure bekend.

In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het akkoord werd in 2015 gesloten in Parijs.

Reactie Pompeo

“De VS is trots op onze geschiedenis als wereldleider in het terugdringen van broeikasgassen, het bevorderen van weerbaarheid, stuwen van onze economie en het verzekeren van energie voor onze burgers. Ons model is realistisch en pragmatisch”, zegt Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op Twitter.

Volgens Pompeo doet de VS al genoeg tegen klimaatverandering en heeft het land de netto-uitstoot van broeikasgassen tussen 2005 en 2017 met 13 procent weten terug te dringen, “terwijl onze economie met meer dan 19 procent groeide”.

Jobs versus klimaat

Toen Trump aankondigde dat de VS uit het akkoord stapt, zei hij dat die maatregel “het einde van de oorlog tegen steenkool” betekende en dat mijnwerkers opnieuw aan het werk zouden kunnen. Trump stelde dat hij banen voor Amerikanen veel belangrijker vindt dan “een bloem en wat gras dat nog groen is”.

Nochtans is de VS goed voor 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarmee behoort de VS tot één van de grootste vervuilers ter wereld.

Onzekere toekomst

Nadat de VS aangekondigd had uit het akkoord te treden, beloofden heel wat Amerikaanse staten en steden om de broeikasgassen terug te dringen.

Sommigen verwachten dat de VS opnieuw in het akkoord zou stappen als een Democraat Trump zou opvolgen in 2021, maar zeker is dat natuurlijk niet.

Gesponsorde artikelen