VS gaat Franse taks op techgiganten onderzoeken: aanleiding voor nieuwe invoertarieven?

Amerikaans president Donald Trump
epa

Amerikaans president Donald Trump heeft een onderzoek bevolen naar de Franse taks op techgiganten, die normaal gezien vandaag zal worden goedgekeurd. Volgens de VS is de taks echter vooral op Amerikaanse bedrijven gericht en dat zint Trump uiteraard niet. Het gaat om hetzelfde soort onderzoek dat ook naar China werd uitgevoerd en dat resulteerde in Amerikaanse invoertarieven.

Door de taks, die vandaag nog door het Franse parlement moet, zullen techbedrijven zoals Google en Facebook 3 procent van de winst die ze hebben gemaakt in Frankrijk moeten afstaan. Elk techbedrijf met een winst van meer dan 750 miljoen euro, waarvan tenminste 25 miljoen uit Frankrijk komt, zal onder de taks vallen. Die zou naar schatting alleen dit jaar al zo’n 400 miljoen euro moeten gaan opbrengen.

epa

Invoertarieven

Dat is natuurlijk een pak geld, en geld dat vooral ook van Amerikaanse bedrijven zal gaan komen. “De Verenigde Staten zijn heel bezorgd dat deze taks op digitale diensten op een oneerlijke manier Amerikaanse bedrijven zal targeten”, stelt een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. “Mr. Trump heeft ons de effecten van deze wet laten onderzoeken en laten bepalen of die discriminerend of onredelijk is en de Amerikaanse handel zal belasten of beperken.”

Het gaat om een zogenaamd ‘Section 301’-onderzoek, dat eerder al werd gebruikt door Trump als een manier om uiteindelijk invoertarieven op te leggen zoals bijvoorbeeld bij China (waarmee de handelsoorlog, ondanks de recente vooruitgang, nog lang niet van de baan is). “Als Frankrijk honderden miljoenen euro’s uit de zakken van de Amerikaanse techgiganten gaat nemen, zo zou het Amerikaanse argument kunnen zijn, waarom zou de VS dan niet meer geld verdienen op wat Frankrijk in de VS doet?”, probeert BBC-correspondent Dave Lee de actie te verklaren.

En ook Lee ziet de gelijkenissen met de situatie met China: “De VS gebruikte dezelfde manier van werken bij China en heeft zichzelf zo in een handelsoorlog gestort die relaties heeft gedestabiliseerd en het potentieel heeft om nog verder te escaleren.”

Frankrijk staat (voorlopig) alleen

Facebook like
epa

Als Frankrijk de nieuwe wet invoert, is het meteen ook het land dat het verste staat met dergelijke regelgeving. Er wordt op Europees niveau al geruime tijd gepraat over een Europese taks, maar dat werd tegengehouden door landen zoals Ierland, die al jarenlang de vruchten plukken van techgiganten die hun Europese zetels in het land plantten.

Andere landen lijken Frankrijk te willen en misschien wel zullen volgen, maar voorlopig staat het helemaal alleen. Het speelt een voortrekkersrol maar stelt zichzelf nu wel heel kwetsbaar op. Volgens Lee hoopt Frankrijk nu op een van deze twee scenario’s: “Ofwel dat andere landen hun voorbeeld volgen en een eigen wetgeving implementeren, waardoor Frankrijk minder zal worden blootgesteld. Ofwel dat deze stap de vraag naar een multilaterale overeenkomst over hoe digitale bedrijven globaal moeten belast worden weer extra energie zal geven.”

Technologie-industrie waarschuwt voor invoertarieven

De technologie-industrie staat natuurlijk achter het Amerikaanse onderzoek, maar waarschuwt de VS wel voor nieuwe invoertarieven. “We steunen de inspanningen van de Amerikaanse regering om deze complexe handelsvraagstukken te onderzoeken, maar we dringen erop aan dit ‘301’-onderzoek te voeren in een sfeer van internationale samenwerking en zonder invoertarieven te gebruiken als remedie”, stelt Jennifer McCloskey, de vicedirecteur van technologie-lobbygroep ITI.

Gesponsorde artikelen