Left Right
scrollTop top

VS: “Poging van Wit-Rusland om olympische atlete terug naar huis te sturen is daad van transnationale repressie”


© Links: Loekasjenko tijdens een toespraak op tv, rechts: Antony Blinken en Sviatlana Tichanovskaja / bron: isopix

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de poging van Wit-Rusland om de Wit-Russische Kristsina Tsimanovskaja tegen haar wil van de Olympische Spelen in Tokio naar huis te sturen, bestempeld als “transnationale repressie”. Daarnaast liet ook de bekendste Wit-Russische bannelinge, de oppositieleidster Sviatlana Tichanovskaja, van zich horen. Zij vindt dat westerse landen de sancties tegen Wit-Rusland moeten verstrengen om druk uit te oefenen op president Aleksandr Loekasjenko.

In Wit-Rusland zijn ongeveer 35.000 mensen gearresteerd sinds de verkiezingen van augustus vorig jaar. Velen van hen waren op straat gekomen om te protesteren tegen het oneerlijke verloop van de stembusstrijd. Ook Sergei Tichanovski, de echtgenoot van Sviatlana, zit in de gevangenis; hij deed zelf mee aan de verkiezingen als presidentskandidaat. President Loekasjenko. een antieke Sovjetpotentaat die zich graag tot de invloedssfeer van Poetin rekent, heeft het pad gekozen van de totalitaire, repressieve dictatuur.

“Het regime van president Aleksandr Loekasjenko probeerde opnieuw een daad van transnationale repressie te stellen: een poging om de olympische sprintster Krystsyna Tsimanouskaja te dwingen te vertrekken enkel en alleen omdat ze haar vrije mening uitte”, schreef Blinken maandag op Twitter.

“Dergelijke acties schenden de Olympische geest, zijn een belediging van de grondrechten en kunnen niet worden getolereerd.”

Tsimanovskaja, die toevlucht zocht in de Poolse ambassade na het weigeren van teamorders om naar huis te vliegen, zal op woensdag naar Polen reizen. Warschau heeft haar intussen een humanitair visum aangeboden.

Tichanovskaja

Op het moment dat de Wit-Russische dictatuur zich voor de hele wereld negatief in de schijnwerpers zet, brengt de bekendste oppositieleidster van het land, de verbannen Sviatlana Tichanovskaja, een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Tichanovskaja zei tegen de Financial Times dat wat er met de Olympische hardloopster is gebeurd deel uitmaakt van een bredere onderdrukking van atleten in Wit-Rusland.

“Sinds augustus zijn tientallen atleten gevangen gezet, ontslagen en gedwongen het land te ontvluchten,” zei ze. Elke vorm van kritiek wordt gezien als een aanval op de regering. “Geen enkele atleet kan zich veilig voelen – niet in Wit-Rusland en ook niet in het buitenland.”

De Olympische autoriteiten hebben Loekasjenko verboden om de Spelen in Tokio bij te wonen en hebben de betalingen aan het Olympisch Comité van het land bevroren nadat Wit-Russische atleten zijn regime hebben beschuldigd van politieke discriminatie en opsluiting.

Sancties

Tichanovskaja’s bezoek aan Londen volgt op een 15-daagse tournee in de VS waarbij ze president Joe Biden ontmoette. “We gaan naar het Verenigd Koninkrijk om de aandacht te vestigen op het dichten van de mazen in het net van de Europese sancties,” zei ze. Ze zei dat incrementele druk alleen maar zou leiden tot een meer repressieve weg door het regime die “langer zal zijn, met meer slachtoffers”.

Tichanovskaja wil nu steun werven bij Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, om de sancties die het westen Wit-Rusland oplegt, uit te breiden of te verstrengen.

  • Westerse mogendheden hebben tot nu toe slechts geleidelijke stappen tegen Wit-Rusland gezet.
  • Recentelijk hebben het Verenigd Koninkrijk, de EU, de VS en Canada in juni de tegoeden bevroren van en reisverboden opgelegd aan enkele Wit-Russen die banden hadden met het regime, als straf voor de noodlanding van een Ryanair-vliegtuig in mei.
  • De Wit-Russische autoriteiten hadden het vliegtuig naar Minsk omgeleid om een dissident en zijn vriendin te arresteren, onder het voorwendsel dat er sprake was van een veiligheidsrisico.
  • De sancties van het Verenigd Koninkrijk zijn ook gericht tegen een Wit-Russische exporteur van olieproducten, terwijl de EU sectorale sancties heeft ingesteld tegen verzekeringen, tabak, aardolieproducten en de uitvoer van kaliumchloride, die een aanzienlijk deel van de Wit-Russische inkomsten uitmaakt.

Lees ook:

(NS)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…