Het Oekraïense leger was er in april in geslaagd om de Russische kruiser Moskva tot zinken te brengen. Nu blijkt dat Oekraïne daarbij (onrechtstreeks) de hulp heeft gekregen van de Verenigde Staten.
Op 13 april hebben de Oekraïners met succes twee kruisraketten afgevuurd richting de Russische kruiser Moskva. Dit was een enorme mokerslag voor de Russische dictator Vladimir Poetin. Moskva was namelijk het vlaggenschip van de Zwarte Zeevloot.
VS hebben info gedeeld
Nu blijkt dat de VS een rol hebben gespeeld bij die aanval. Enkele Amerikaanse functionarissen zeiden in een reactie aan de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat de aanval gebeurde nadat Oekraïense troepen info aan de Amerikanen vroegen over een schip dat in de Zwarte Zee ten zuiden van Odesa voer. “De VS identificeerden het vaartuig als de Moskva en hielpen de locatie te bevestigen, waarna de Oekraïeners het schip als doelwit namen”, aldus de bronnen.
Volgens diezelfde functionarissen wisten de Verenigde Staten niet dat Oekraïne het schip zou aanvallen. Ze benadrukten daarbij dat de VS niet betrokken waren bij die beslissing. “Maritieme inlichtingen worden gedeeld met Oekraïne om het te helpen zich te verdedigen tegen aanvallen van Russische schepen”, klonk het.
Andere functionarissen maken zich zorgen dat de VS zich met dergelijke acties de razernij van Poetin op de hals zullen halen. Uit angst voor een derde wereldoorlog moeit het Westen zich niet rechtstreeks met de oorlog in Oekraïne. De westerse landen sturen wel heel wat middelen naar het land, zodat het zich kan verdedigen tegen de Russische agressor. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld onlangs pantservoertuigen geleverd aan Oekraïne.
Dodelijke aanval op Russische generaals
De onthulling van de Amerikaanse betrokkenheid bij de aanval op Moskva komt er daags nadat The New York Times schreef dat Oekraïense troepen enkele Russische generaals konden doden dankzij Amerikaanse inlichtingen. Amerikaanse functionarissen betwistten dat niet, maar voegden er wel aan toe dat de VS die informatie niet verschaft met de bedoeling Russische militaire leiders te treffen.
“Wij verstrekken geen inlichtingen over de locatie van hooggeplaatste militaire leiders op het slagveld”, verklaarde John Kirby, perschef van het Pentagon, donderdag. Hij voegde eraan toe dat de VS inlichtingen delen met de Oekraïense strijdkrachten, maar hen niet vertellen wie of wat ze moeten aanvallen.
Volgens de bronnen van NBC News verbiedt het huidige beleid de Verenigde Staten om informatie over Russische civiele en militaire leiders te delen met als doel te doden.
(am)