VS wil Belgisch leger mee op missie sturen om schepen te beschermen tegen Iran

epa

De Verenigde Staten vraagt aan het Belgisch leger om deel te nemen aan een maritieme veiligheidsmissie in de Straat van Hormuz in het Midden-Oosten. De Amerikanen willen er de vrije scheepvaart garanderen nadat er spanningen geweest zijn tussen de Britten en Iran. De jongste weken werden er schepen ingenomen, volgens de VS was dat door Iran. 

In de Straat van Hormuz in het Midden-Oosten heeft Iran enkele weken geleden vermoedelijk een Britse olietanker ingenomen. Het zou gegaan zijn om een wraakactie van Iran omdat de Britten begin juli een tanker met olie uit Iran inpalmden. De Straat van Hormuz vormt een belangrijke passage bij de uitvoer van petroleum uit de Golflanden. Elke dag passeren daar 15,5 miljoen vaten ruwe olie. Dat komt neer op 33 procent van de wereldwijde olietransporten via de zee en 20 procent van de olietransporten wereldwijd.

Daarom probeert de VS al enige tijd een coalitie op de been te krijgen om met militaire macht de veiligheid in de Straat van Hormuz te garanderen. Het kabinet van minister van Defensie Didier Reynders (MR) meldt aan de VRT dat Washington effectief aan ons land gevraagd heeft om steun te geven.

epa: Minister van Defensie Didier Reynders (MR)

Onderzoek van Defensie

Defensie zal een onderzoek starten om te bepalen of en welke bijstand BelgiĆ« zal leveren. Peter Buysrogge (N-VA), voorzitter van de Kamercommissie Defensie, zegt aan de VRT dat hij ervan uitgaat dat “die vraag bekeken wordt op technisch en operationeel vlak”: “De politieke kwestie of er al dan niet een deelname komt van het Belgisch leger in de Straat van Hormuz is in tijden van een regering in lopende zaken een beslissing die toekomt aan het parlement.”

Ook Duitsland kreeg de vraag om steun te leveren, Parijs en Londen hebben alvast toegezegd voor de missie.

Twitter: Peter Buysrogge (N-VA)

Initiatief van Britten

Aanvankelijk wilden de Britten zelf, onafhankelijk van Washington, een Europese coalitie oprichten met onder meer Duitsland en Frankrijk. De idee kwam van toenmalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt die vreesde dat de Amerikanen zich terughoudend zouden opstellen. President Trump stapte eerder al uit het nucleaire akkoord met Iran. Onder tussen is Boris Johnson premier en is Hunt afgetreden. Welke maatregelen Johnson nog wil doorvoeren, is niet duidelijk.

epa

Gesponsorde artikelen