VTM komt met openhartige docureeks over Jean-Pierre Van Rossem

Hoewel er over Jean-Pierre Van Rossem al heel veel gezegd en geschreven is, is er toch nog veel dat het publiek niet weet over de beruchte cultfiguur. Om daar verandering in te brengen, komt VTM met een onthullende documentairereeks Van Rossem. Daarin zullen heel wat familieleden en persoonlijke vrienden van de politicus, zakenman en oplichter aan het woord komen.

Van Rossem zal het leven van Jean-Pierre Van Rossem tonen aan de hand van verschillende thema’s. Zo wordt eerst zijn liefdesleven onder de loep genomen. Zo had hij drie huwelijken, twee kinderen en één stiefdochter. Naar eigen zeggen heeft Van Rossem “duizenden vrouwen bemind”. De documentairemakers vonden daarvan slechts één die wilde praten.

Jeugd

Ook zijn zoons schetsen een onthutsend beeld over hun vader. “Hij heeft me ooit in een vuilniszak buiten gezet, gewoon omdat ik niet tot tien kon tellen”, getuigt Jean-Pierres oudste zoon Nicolas. “Dat hij verbaal heel actief was en zei dat ik de stomste mens op aarde was, ja, dat is waar. Maar hij heeft mij nooit iets aangedaan”, vult de jongste zoon Youri aan. “Sinds Jean-Pierre en mijn mama samen waren is alles veranderd. Sindsdien kon ik niet meer zo lachen”, klinkt het bij stiefdochter Samantha.

Een van de redenen voor die getormenteerde persoonlijkheid zou in de jeugd van Van Rossem te vinden zijn. Hij zag als kind namelijk zijn jonge broer Paultje verongelukken. “Wat ik had met Jean-Pierre was een soort van mededogen. Dat was een deel van onze vriendschap. Alles wat hij deed, had te maken met een vorm van frustratie die waarschijnlijk ook uit zijn jeugd kwam. Ik herken dat ook bij mezelf”, zegt goede vriend Herman Brusselmans daarover.

Professioneel en politiek

Ook het professionele leven van Jean-Pierre Van Rossem was heel turbulent. Fraudeprocessen en gevangenisstraffen bepaalden zijn leven. Dankzij louche constructies had hij naar eigen zeggen op een bepaald moment miljarden, maar hij liet ook veel gedupeerden na. Daardoor moest hij op het einde van leven zijn eigen schilderijen verkopen om de poetsvrouw te kunnen betalen.

Politiek was Van Rossem ook lang actief. Daar liet hij zich met zijn rebelse karakter vaak opmerken, al brak hij nooit echt potten.

Van Rossem

Al deze verschillende facetten van Jean-Pierre Van Rossem komen aan bod in de docureeks Van Rossem, van de hand van Ilse Beyers. De documentaire bevat heel wat persoonlijke getuigenissen van vrienden en familieleden, maar ook van experten. Daarnaast zijn er ook exclusieve beelden uit het privéarchief van Van Rossem zelf.

Van Rossem is vanaf 28 september elke donderdag te zien op VTM om 21.40 uur.

Meer
Lees meer...