VTM-gezichten delen cijfers op Instagram: dit willen ze zeggen

cijfers vtm 2
Instagram

Een opvallend beeld vandaag voor wie keek op Instagram. Heel wat bekende Vlamingen hebben daar namelijk een foto gepost waarop ze een blad vasthouden met een cijfer op. Aanvankelijk was niet direct duidelijk wat de bedoeling was, maar iets later bleek het te maken hebben met Rode Neuzen Dag.

Foto’s met een blad met daarop een cijfer en verder geen uitleg. Dat is wat heel wat bekende gezichten op Instagram gepost hebben deze ochtend. In de reacties ontstaat meteen heel wat speculatie over wat het idee is achter deze opvallende actie.

Wie wat verder kijkt, merkt dat iedereen die zo’n foto post wel iets te maken heeft met VTM of bij uitbreiding DPG Media. Het zijn bekende tv-gezichten, radiofiguren of deelnemers aan programma’s zoals Blind Getrouwd.

Rode Neuzen Dag

De opvallende actie is een initiatief van Rode Neuzen Dag. Het cijfer staat voor de gemoedstoestand, hoe goed je je voelt op dit moment van 0 tot en met 10. De bekende gezichten scoren gemiddeld redelijk goed, maar bij jongeren blijkt dat veel minder het geval. Zij geven zichzelf amper een 4 op 10 als je hen vraagt hoe het met hen gaat, wat blijkt uit een rondvraag van Rode Neuzen Dag.

Daar komt Rode Neuzen Dag en de Vlaamse Overheid met een wekelijkse Instagram Live-sessie Hoe is ‘t?. Daarin zal geluisterd worden naar wat er echt omgaat in jongeren hun hoofd. De eerste sessie gaat woensdag 10 juni om 17 uur door en wordt gehost door Julie Van den Steen.

Coronatijdperk

“Jongeren hebben het sowieso al niet gemakkelijk. Tel daar al die leerstof nog eens bij én een coronatijdperk … Dan wordt het wel héél moeilijk”, zegt Julie Van den Steen. “Als ik terugdenk aan mijn examenperiodes van vroeger, zou ik zo’n stressvolle periode er niet ook nog eens kunnen bijnemen. Ik herken het gevoel heel hard dat je het allemaal even niet meer ziet zitten. Het is de bedoeling dat we hier woensdag heel open over kunnen babbelen, maar vooral dat jongeren zeker hun vragen kunnen stellen.”

Tijdens het gesprek geven enkele experts ook advies aan de jongeren. Daarvoor rekent Rode Neuzen Dag op Sarah Van Gysegem, jongerenexpert en opvoedingscoach bij de Gezinsbond, en Elke Van Hoof, klinisch psycholoog gespecialiseerd in angst en stress.

Remco Evenepoel en Nicolas Caeyers

Jongeren krijgen tijdens de livesessies ook de kans om in gesprek te gaan met het 20-jarige wielertalent Remco Evenepoel. Hij maakt speciaal voor de actie tijd vrij om hun vragen te beantwoorden.

Ook Nicolas Caeyers, een van de bekendste TikTok’ers van ons land, neemt deel. Hij zal zijn persoonlijk verhaal vertellen. “Ik moest de voorbije weken écht even mijn weg zoeken in deze nieuwe wereld. Tiktok was dan wel een fijne afleiding, maar natuurlijk is de realiteit niet altijd zo rooskleurig, zeker niet als je helemaal alleen woont. Mijn tip voor jongeren: beste vrienden zijn goede psychologen. Voor mij moest alles ‘high’ zijn: harder, faster, stronger. Dat wordt me soms teveel. Ik schaamde me er vroeger wel voor, maar heb ontdekt hoe belangrijk het is om erover te praten. Zowel met mijn therapeut als met mijn vrienden. We moeten samen helpen dit taboe te doorbreken”, legt hij uit.

Sean Dhondt

Sam De Bruyn van Qmusic

Nick van Blind Getrouwd

Maarten Vancoillie van Qmusic

Kato Callebaut en Tom Dice van The Starlings

Marthe van K3

Andy Peelman

Dina Tersago

Kürt Rogiers

Faroek Özgünes

Frances Lefebure

Vincent Fierens van Qmusic

Kok Loïc Van Impe

Luc Appermont en Bart Kaëll

Inge De Vogelaere van Qmusic

Guga Baúl

Dorothee Dauwe van Qmusic

Gesponsorde artikelen