VTM-weerman schrikt: “Hoezo, klimatologen voorspellen koudste december in jaren?”

VTM-weerman schrikt: “Hoezo, klimatologen voorspellen koudste december in jaren?”

December is begonnen, en de kranten staan er weer vol van: deze winter wordt écht, eerlijk waar, ijskoud. Dat voorspellen klimatologen op basis van weermodellen, statistieken én het weer van de vorige jaren. VTM-weerman Frank Duboccage neemt dat toch met een korreltje (strooi?)zout

Je zag het misschien al in de kranten of nieuwswebsites: volgens klimatologen wordt deze winter koud-koud-koud. Het is een typisch krantenbericht, net zoals de voorspellingen over een witte kerst, trouwens. Ze zijn ook volstrekt niet waar. Volgens de man die alle dagen het weer in de VTM-huiskamers brengt, weten klimatologen die zo’n voorspellingen doen, ook heel goed dat ze onzin uitkramen.

“Die langetermijnsvoorspellingen kloppen langs geen kanten”, zegt Duboccage aan onze redactie. “Zo’n uitspraken zijn gebaseerd op de huidige weermodellen, op het verleden en op statistieken”, maar dat wil dus helemaal niets zeggen over de toekomst. Concreet: het wil niet zeggen omdat we een aantal winters geleden een novemberdip hadden, en dan een witte kerst, dat dat dit jaar ook zo zal zijn.

De zevende dag

Want zo werkt het weer helemaal niet. Hoe lang op voorhand is een weersvoorspelling dan eigenlijk correct? “Zelfs ik moet soms op de televisie toegeven dat de zesde en zevende dag op voorhand voorspellen, niet altijd even evident is. Dan moet ik ook wel eens gokken, en dan zeg ik dat, of hou ik de voorspellingen wat vager. Want zo ver op voorhand, dat kan je helemaal niet voorspellen.”

Soms kan je inderdaad, op basis van een weermodel, goed zien aankomen hoe het weer er binnen een week zal uitzien. Maar dan nog kan het misgaan. “Soms zijn er kleine dingen die je niet juist hebt voorspeld, een verschil in temperatuur bijvoorbeeld, of iets meer regen dan je dacht, en dat heeft een steeds groter wordend effect.” Een sneeuwbaleffect dus, om in het thema te blijven.

“We kunnen dit niet voorspellen”

En dus: let op met wat je leest. “Momenteel zeggen of de winter koud wordt, of warm, of wat dan ook, witte kerst of niet, dat kunnen we eigenlijk écht niet.”

En gaan we dan echt zo’n koude periode in? “Tja, voor de komende dagen wordt het weer vooral heel erg saai”, zegt de weerman ons nog. “De temperaturen zijn eigenlijk best typisch voor december: rond de tien graden, met dan nadien inderdaad even kort frisser, maar dat is ook niet uitzonderlijk.” Veel regen, niet al te koud en héél héél nat, wij zouden dat Belgisch weer noemen.

Gesponsorde artikelen