Vuelta 2022: Steeds meer coronabesmettingen in peloton; Evenepoel roept op tot maatregelen bij toeschouwers

Halverwege de Ronde van Spanje lijkt het coronavirus het Vueltapeloton steeds meer in zijn greep te hebben. Dagelijks moeten meerdere besmette renners de wedstrijd verlaten, waardoor de schrik bij de overgebleven deelnemers steeds meer toeneemt. Leider Remco Evenepoel vraagt dan ook aan de organisatie om maatregelen te nemen. Elders in het peloton klinkt dan weer kritiek op de aanpak tot nu toe.

Het is de laatste dagen jammer genoeg een pijnlijke gewoonte aan het worden: dagelijks begint de uitzending van de nieuwe rit in de Vuelta a España met een bericht over nieuwe coronabesmettingen. Zo moesten woensdag met ex-winnaar Simon Yates (Team BikeExchange – Jayco) en Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) twee renners uit de top 10 van het klassement de wedstrijd verlaten. Vandaag heeft corona dan weer Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert) te pakken.

Dat brengt het aantal opgaves door een positieve coronatest aan de start van rit 12 op 22 renners. Dat komt overeen met meer dan 12 procent van het peloton dat een kleine twee weken geleden aan de start van de Ronde van Spanje stond in Utrecht. Volgens veel renners is de organisatie in het begin van de wedstrijd dan ook veel te laks geweest met het testen en zien we daarvan nu de gevolgen. Aan Sporza uitten onder andere Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert) en Robert Gesink (Jumbo-Visma) openlijk kritiek. Ook roepen ze op om de supporters te verplichten om een mondmasker te dragen langs de kant van de weg.

Remco Evenepoel

Wie zeker schrik heeft om een coronabesmetting op te lopen, is Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl Team). De jonge Belg maakt al twee weken zowel in de bergen als in de tijdrit indruk en is dan ook de terechte leider in deze Vuelta. Hij hoopt uiteraard zonder problemen tot in Madrid te raken. De gedachte om nu te moeten opgeven door een positieve test noemt hij “een nachtmerrie”.

“Er moeten veel meer maatregelen genomen worden om de Vuelta af te sluiten. De enige optie is om de laatste vijf kilometer van de etappe met hekken af te zetten. Dan kan niemand er meer door”, stelt Evenepoel in gesprek met Eurosport.

Reactie baas Vuelta

Javier Guillén, de baas van de Ronde van Spanje, minimaliseert de paniekerige reacties in het peloton in een gesprek met de krant AS. “De meeste gevallen vertonen geen symptomen. Je moet blijven afgaan op de statistieken en optimistisch blijven. Iedereen die positief is getest, is nu uit koers en kan dus niemand meer besmetten.”

Meer
Lees meer...