Vulkanen op Tenerife en IJsland dreigen uit te barsten

Vulkanen op Tenerife en IJsland dreigen uit te barsten

Twee vulkanen, eentje op Tenerife en eentje in IJsland, dreigen uit te barsten. De vulkaan op Tenerife veroorzaakte maar liefst 20 aardbevingen op vier dagen tijd en ook een vulkaan in IJsland vertoont al een paar dagen tekenen van activiteit.

Het is de grootste vulkaan op het eiland Tenerife die voor onrust zorgt. De Pico del Teide is volgens experts opnieuw actief en dreigt binnenkort uit te barsten. De experts van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden, Invulcan genaamd, hebben tussen 28 en 31 oktober alleen al zo’n 20 aardbevingen gemeten.

Niet voelbaar voor mens

De zwaarste beving was er een van 1,4 op de Schaal van Richter. Dat is gelukkig minuscuul en wordt niet gevoeld door de mens. De bevingen vonden zo’n 6 tot 8 kilometer onder zeeniveau plaats en experts zeggen dan ook dat de inwoners van Tenerife zich voorlopig geen zorgen moeten maken.

IJsland

Tenerife is niet het enige eiland dat te maken heeft met een geactiveerde vulkaan. Ook de Bardarbunga-vulkaan op IJsland geeft opnieuw tekens van leven. In IJsland vonden er afgelopen week vier zware aardbevingen plaats en volgens expert Páll Einarsson bereidt de vulkaan zich duidelijk voor op een uitbarsting. De laatste uitbarsting van de Bardarbunga-vulkaan vond plaats in 2014.

Dit zijn beelden van de laatste uitbarsting van de Bardarbunga uit 2014:

Gesponsorde artikelen