Waals minister-president Borsus (MR) wil provincies toch snel ontmantelen: “Van uitstel is geen sprake”

Waals minister-president Borsus (MR) wil provincies toch snel ontmantelen: “Van uitstel is geen sprake”

De Waalse regering wil de provincies afschaffen, dat staat in het nieuw regeerakkoord dat nieuwe minister-president Willy Borsus (MR) afsloot. Maar vraag is hoe snel dat kan, zonder een tweederde meerderheid. Misschien dus niet meteen afschaffen, maar wel al langzaam uitkleden. “Wel, we bekijken wat we allemaal al met gewone meerderheid kunnen overdragen”, reageert Borsus, die ook ontkent dat het voorstel op de lange baan geschoven is. 

Er is een nieuwe regering in Wallonië, met totaal nieuwe gezichten. In de plaats van Paul Magnette (PS) is er nu Willy Borsus. Na 30 jaar PS-beleid zijn de Franstalige socialisten verdwenen uit het beleid.

De Franstalige liberalen, die een coalitie sloten met het cdH, presenteren een pak hervormingen. Bedoeling is de Waalse overheid af te slanken en vooral veel overbodige niveau’s en instellingen af te schaffen. Een hele reeks agentschappen en openbare instellingen worden aan banden gelegd. Er komen strengere controles op typische uitgaven die dienden om ‘bevriende instanties’ wat geld toe te schuiven: sponsoring maar ook de budgetten voor communicatiecampagnes.

De nieuwe coalitiepartners kondigden bovendien aan dat ze een stokoud beleidsniveau willen schaffen: de provincies. Dat overbodige niveau blijft nog steeds veel macht en bevoegdheden naar zich trekken, ook al zijn er in de loop der jaren het gewest en de gemeenschap bijgekomen. Dus waarom nog een gouverneur, als je een Vlaamse of Waalse regering hebt?

Wat is dan de timing? Niet wachten tot 2024

Hoe gaan ze dat concreet doen? Daarover lekte vorige week het nieuws uit dat de hervorming op de lange baan gaat. Pas in 2024 zou Wallonië z’n provincies definitief afschaffen, da’s het einde van de volgende regeerperiode, dus nog een hele poos. Newsmonkey berichte daar vrijdag over.

Maar die verre datum ontkent Willy Borsus nu formeel. “Een ‘uitstel’ is nooit aangekondigd”, zo reageert z’n woordvoerdster Pauline Bievez. “We hebben geen enkele datum naar voor geschoven om de provincies nu definitief af te schaffen. Maar we hebben wel heel simpelweg een tweederde meerderheid nodig om dat te kunnen doen”, zo zegt de woordvoerster.

Die hebben MR en cdH uiteraard niet samen, dus is het niet mogelijk om die afschaffing zomaar erdoor te drukken. Zelfs samen met oppositiepartij Ecolo, die wel te vinden moet zijn voor de afschaffing, komen ze er niet. De twee partijen moeten dus langs bij de PS, het lijkt onwaarschijnlijk dat die nog deze legislatuur steun voor z’n afschaffing zouden leveren.

“Maar we zijn wel volop bezig om te analyseren welke bevoegdheden we kunnen overhevelen naar wel ander beslissingsniveau. Op die manier implementeren we reeds alles wat we kunnen met een gewone simpele meerderheid”, zo duidt Borsus z’n medewerker. Met andere woorden: met een gewone meerderheid in het Waals parlement kan je de provincies niet afschaffen, maar wel al serieus uitkleden. Een heel pak bevoegdheden en vooral personeel en geld kan naar de gemeenten of het gewest. En op die manier raken de provincies toch misschien al een beetje sneller afgeschaft.

epa

Gesponsorde artikelen