Waalse pers dreigt comité Miss België af: “Nu zaterdag een Waalse winnares of Miss België bestaat voor ons niet meer”

Waalse pers dreigt comité Miss België af: “Nu zaterdag een Waalse winnares of Miss België bestaat voor ons niet meer”

De Waalse pers is misnoegd over de verkiezing van Miss België. De afgelopen vier jaar werd telkens een Vlaamse uitgeroepen tot Miss België. Genoeg, zo denken verschillende Waalse journalisten. “Als er dit jaar geen Waalse wint, stoppen wij met de berichtgeving over ‘Miss Vlaanderen’.”

De laatste vier winnaressen van Miss België hebben één ding gemeen. Nee, ze hebben niet allemaal als grootste wens wereldvrede. Maar ze zijn alle vier Vlaams. Dit tot zwaar ongenoegen van de Waalse pers, die dreigen met een boycot als dit jaar weer een Vlaamse met het kroontje aan de haal gaat.

Vlaamse kermis

De Franstalige pers hekelt de overmacht van de Vlaamse winnaressen van Miss België. “De wedstrijd is door en door vervlaamst”, laat Pierre-Yves Paques, journalist bij La Dernière Heure, weten aan Het Laatste Nieuws. En daar heeft hij meerdere argumenten voor.

“Het laat zich voelen in elk element van de verkiezing. Zo vindt ze ieder jaar plaats in De Panne en zijn ook de Vlaamse acts in de show in de meerderheid. In Wallonië kent bijvoorbeeld niemand De Romeo’s. Die verkiezing is eigenlijk verworden tot een ‘Vlaamse kermis’ of een pensenkermis. Voor de laatste Waalse Miss moeten we al terug naar 2013. Toen won Noémie Happart. Dat zegt alles.”

Ook andere Waalse journalisten staan dit standpunt bij. Naast de permanente verhuis naar Plopsaland De Panne wordt ook de beperkte talenkennis van de kandidates door de Waalse pers bekritiseerd. “Een aantal Vlaamse winnaressen kwam de voorbije vier jaar niet verder dan wat korte standaardzinnetjes. Dat is jammer, want op die manier is het moeilijk om zo iemand te interviewen en naar je lezer te brengen”, stelt Sophie Lagesse van Le Soir Mag aan Het Laatste Nieuws.

Liever Miss Frankrijk dan Miss Vlaanderen

Tot slot laat een Waalse journalist weten aan Het Laatste Nieuws dat dit mogelijk het laatste jaar is dat ze bericht geven over de verkiezing. “Kijk, mijn baas was duidelijk. Als de verkiezing weer uitdraait op een Vlaamse winnares met daarrond wat eredames uit West-Vlaanderen (de provincie van organisatrice Darline Devos) dan hoeft het voor ons niet meer. Dan is die wedstrijd dood voor ons. En richten we ons in de toekomst beter op Frankrijk. Daar is de grote verkiezingsshow nog wel een evenement.”

Na de verkiezing van Romanie Schotte schreef La Dernière Heure al over de Vlaamse overmacht in de wedstrijd. “33 procent van de stemmen ligt in de handen van de televoter, 33 procent bij een (voornamelijk Vlaamse red.) jury… én 33 procent in de handen van Darline Devos zelf.” Met elke stemronde slonken de kansen van de Waalse meisjes. “Toen er van 30 naar 20 werd gegaan, bleven er nog maar zes Franstalige kandidates over van de dertien die aanvankelijk in de running waren voor het kroontje. Uiteindelijk was de verhouding in de laatste ronde twee Franstalige meisjes en vier Vlaamse.”

Een kandidate zei toen: “Het comité verkiest geen Franstalige omdat er niet genoeg geld van Wallonie komt.” Het meisje wilde anoniem blijven, want op praten met de pers staan voor de kandidates boetes van 12.500 euro.

Zaterdag om 20.30 uur kan je op Fox kijken of er een Vlaams of Waals meisje met de titel gaat lopen.

Gesponsorde artikelen