Waalse vleugel ACOD roept alle overheidsdiensten op om dinsdag 31 mei te staken

Waalse vleugel ACOD roept alle overheidsdiensten op om dinsdag 31 mei te staken

’t Is weer van dat: op dinsdag 31 mei wil de socialistische overheidsvakbond ACOD het land platleggen. De ACOD roept alle overheidsdiensten op om samen met de spoorbonden het werk neer te leggen. Opvallend: het is de Franstalige afdeling die de oproep doet. De Vlaamse afdeling staat niet achter de aanvraag tot algemene staking en wil gewoon een actie organiseren in Gent. 

Voor de hoofdzetel van spoorbedrijf HR-Rail, heeft Filip Peers van de Brusselse vleugel van de socialistische spoorvakbond CGSP (ACOD) vandaag opgeroepen om op dinsdag 31 mei het werk neer te leggen en te staken. “De motie geldt voor alle sectoren”, zegt hij aan de twintigtal aanwezige militanten. “We roepen ook onze vrienden van de privé op om ons te vergezellen.”

“Geen overleg tussen Vlaamse en Waalse vleugel”

Bijzonder opvallend: de Vlaamse afdeling van de overheidsvakbond staakt niet mee. Enkel de Franstalige afdeling van de ACOD heeft de motie voor staking doorgevoerd. “Dit is een solo-initiatief”, benadrukt Guido Rasschaert, algemeen secretaris van de Vlaamse ACOD, dan ook aan De Morgen. “ACOD heeft in geen geval opgeroepen tot een staking.”

“Deze motie is er gekomen zonder voorafgaand overleg met ons”, zegt Rasschaert. “Er is geenszins een afspraak gemaakt om een algemene staking te houden tot de finish. We moeten eens samenzitten om te zien wat er aan de hand is.” Wel wil de Vlaamse vleugel een actie in Gent plannen. Op die manier wil de ACOD de militanten toch dekken. “Maar het gaat evenwel niet om een algemene staking”, klinkt het.

Communautaire verdeeldheid

“De communautaire verdeeldheid bij syndicale acties is vrij expliciet de laatste tijd”, merkt professor aan de Universiteit Gent Carl Devos op. De wil om het werk neer te leggen is duidelijk een pak groter in Wallonië dan in Vlaanderen. “In Wallonië heerst een ander politiek klimaat dan in Vlaanderen”, merkt Michel Meyer, de nationaal voorzitter van ACOD, op.

Bij de staking van de cipiers, die ondertussen al een maand duurt, zijn het ook enkel de Franstalige en Brusselse werknemers die het werk neerleggen. De Vlaamse cipiers blijven, ondanks de smeekbedes van de Franstaligen om mee te staken, gewoon aan het werk.

Gesponsorde artikelen