Waanzin: top Samusocial wilde privéleven kritische journalisten en politieke tegenstanders doorsnuffelen

Waanzin: top Samusocial wilde privéleven kritische journalisten en politieke tegenstanders doorsnuffelen

Het schandaal rond Samusocial stopt maar niet. Nu blijkt uit interne mails hoe ziek de cultuur was. Samusocial-voorzitter Michel Degueldre gaf in een mail eind mei opdracht aan de persverantwoordelijke om het privéleven van kritische journalisten en kritische politici helemaal door te lichten. “De tijd van vriendelijk zijn is voorbij”, zo schreef hij. 

Elke dag lijkt het wel erger en erger te worden, met de beerput die opengaat bij Samusocial. De Brusselse vzw die daklozen helpt en die sterk verweven is met Brussel Stad en de PS, blijkt door en door rot.

De afgelopen maanden lekte uit dat ex-burgemeester Yvan Mayeur en z’n rechterhand Pascale Peraita, de ex-OCMW-voorzitter in Brussel, zichzelf extra zitpenningen toekenden voor vergaderingen die nooit plaatsvonden. Beiden moesten ontslag nemen en werden na immense druk uiteindelijk uit de PS gezet.

Nu komen steeds meer details naar boven. L’Echo-journalist Martin Buxant onthult een interne mail, waaruit blijkt dat de voorzitter van de vzw, Michel Degueldre, eiste van de persverantwoordelijke dat die een “diepgaand onderzoek” zou voeren naar “het leven, de studies, de gewoontes, overtuigingen, vrienden en familie” van “twee vedetten-journalisten van de RTBF en Le Vif, en van dat parlementslid van Ecolo”. En hij laat weinig twijfel over wat hij dan wel van plan is met die mogelijke informatie over het privéleven van de journalisten en het kritisch parlementslid: “Het tijdperk van van vriendelijk zijn is voorbij”, zo schrijft Degueldre.

Stemming

Emmanuel De Bock (Défi) was allerminst opgezet met de gelekte mail. Hij vindt dat dergelijke lekken de commissie en de sereniteit van het onderzoek schaden, omdat ze ervoor zorgen dat het debat wordt gevoerd op sociale media en in de pers, dat meldt La Libre Belgique.

Momenteel geldt voor de commissie nog steeds de regel dat vanaf een document wordt behandeld in een publieke zitting het ook mag verspreid worden. Verschillende commissieleden vinden nu dat die regel moet veranderd worden omdat het tot juridische problemen kan leiden, zoals schending van briefgeheim en het recht op wederwoord (in dit geval voor Michel Degueldre). Maar er wordt vooral gewezen op het gebrek aan sereniteit dat het tentoonstelt.

Er werd door sommige leden gevraagd om in een besloten vergadering te bespreken of dergelijke mails openbaar mogen worden gemaakt. Tien van de vijftien leden stemden voor (de nodige twee derde meerderheid), waardoor de rest van de vergadering werd dus achter gesloten deuren voortgezet.

Triest feuilleton

Diezelfde Degueldre was een van de bestuurders die zichzelf samen met Mayeur en Peraita persoonlijk verrijkte door schijnvergaderingen te organiseren, en de zitpenningen op te strijken. Hij heeft een prachtig CV, als arts in het ziekenhuis St-Pierre en als voorzitter van Médecins du Monde België. Maar uit de mails blijkt een heel andere kant van de man.

Het is de zoveelste episode in een triest feuilleton. Zo bleek dat de top van Samusocial een ‘seminarie’ hield van een aantal dagen in een luxeville in De Haan, en een trip naar Alicante deed. Biljartzalen, een sauna, een zwembad en de zee op een steenworp. Dat was het ‘bedrijfsuitje’ van de top van Samusocial, dat twee tot drie dagen duurde in 2015, in vijfsterrenvilla La Potinière in De Haan. Prijskaartje: tussen de 2.000 en 3.000 euro alleen al voor het verblijf.

Voedsel staat te bederven, terwijl het bij de daklozen moet komen

Maar ook de interne werking van Samusocial liep zwaar mank. Zo bleek uit een inspectieverslag van het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB) dat voedsel gewoon stond de bederven in de loodsen van de vzw. Het verslag meldde “ernstige problemen bij Samusocial”, er is “geen enkele vorm van inventaris.”

De verdeling van het eten loopt dus fout, het komt niet tot bij de daklozen. Ook de Voedselbank zet uiteindelijk de samenwerking met Samusocial stop. De 200 tot 300 kilo droge voeding die maandelijks klaar stond, werd door de mensen van Samusociaal vaak doodleuk niet opgehaald, zelfs niet na telefoontjes. De Voedselbank weigerde uiteindelijk nog om samen met werken met de Brusselse vzw.

In Brussel verschenen ondertussen spandoeken met daarop de slogan: “Yvan, rends l’argent!”, “Yvan, betaal het geld terug!”. Want Mayeur mag dan wel uit de PS gegooid zijn en z’n sjerp als Brusselse burgemeester kwijt zijn, hij heeft nog geen euro terugbetaald van alles wat hij onrechtmatig bij de daklozen van Brussel ging graaien.

Gesponsorde artikelen