Waar gaat ons vet naartoe als we vermageren?

Waar gaat ons vet naartoe als we vermageren?

’t Is een vraag die wij onszelf nog nooit gesteld hadden: waar gaat vet naartoe als we vermageren? Wordt het omgezet in energie, warmte of zelfs spiermassa? Exact wat ze aan de universiteit van het Australische New South Wales uitgedokterd hebben. En het antwoord is op zijn zachtst gezegd verrassend.

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: we ademen het gewoon uit! Verbrand vet wordt blijkbaar omgezet in koolzuurdioxide, een kleur- en geurloze anorganische verbinding die van nature aanwezig is in de atmosfeer.

“Het verdwijnt in de lucht”

“Er bestaat verrassend veel onwetendheid en verwarring over het metabolische proces van gewichtsverlies”, legt hoofdonderzoeker Ruben Meerman uit in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. “Het juiste antwoord is dat het grootste deel van de verbande vetmassa uitgeademd wordt als koolzuurgas. Het verdwijnt in de lucht.”

Even heel technisch uitleggen hoe je in eerste instantie die vetmassa verzamelt: “Overtollige koolhydraten en eiwitten worden omgezet in chemische verbindingen genaamd triglyceriden (die bestaan uit koolstof, waterstof en zuurstof) en vervolgens opgeslagen in de vetdruppels van vetcellen”, vertelt Meerman. “Om gewicht te verliezen moet je de koolstof die opgeslagen is in je vetcellen loskrijgen.”

10 kilo vet = 8,4 kilo koolzuurgas

“Om tien kilogram vet te verliezen, moet je 29 kilogram zuurstof inademen en 28 kilogram koolstof en 11 liter water produceren”, berekende Meerman. Concreet wil dat zeggen dat als je tien kilogram vet verliest 8,4 kilogram daarvan je lichaam verlaat als koolzuurgas via de longen. De rest wordt omgezet in water, en verlaat het lichaam via urine, zweet, tranen, adem,…

Volstaat meer ademen dan om gewicht te verliezen? Helaas. Meer dan nodig ademen gaat eerder voor hyperventilatie en duizeligheid zorgen dan voor gewichtsverlies. Maar dat weten we dan ook alweer.

Gesponsorde artikelen