Waar moet je op letten als je van plan bent te verhuizen?

Young couple moving in new house
GettyImages

Verhuizen is niet 1,2,3 geregeld, het is namelijk niet zomaar iets kleins. Bij een verhuizing komen veel factoren om de hoek kijken. Veel verhuizingen zijn slecht afgelopen doordat er te weinig voorbereiding is geweest.  Om de verhuizing succesvol te laten verlopen zijn er dan ook een aantal dingen waar je op moet letten. Gaat dat allemaal goed, dan kan jij zonder zorgen richting je droomhuis vertrekken.

Weet wat je eigen woning waard is.

Voordat je ook maar de huizenmarkt opgaat wil je weten wat je woning waard is. Waarom? Omdat je wil weten wat je te besteden hebt of hoeveel je eventueel extra in de hypotheek moet nemen. Doe daarom een taxatie van je huis, vaak kan je deze makkelijk online uitvoeren. Een taxatie van je huis geeft je inzicht in wat de marktwaarde van je woning is. Aan de hand van de marktwaarde kan je jouw vraagprijs vaststellen.

Verkoopmakelaar regelen

Een verkoopmakelaar neemt jou een aantal belangrijke zaken uit handen, dat is wel zo prettig in de drukke periode die voor je ligt. De verkoopmakelaar stelt vast wat de woning waard is en adviseert een vraagprijs. De makelaar regelt onder andere de open huizen en rondleidingen bij interesse van iemand, zo kan jij gewoon blijven werken en hoef je niet onnodig een vrije dag op te nemen. Ook doet de makelaar z’n uiterste best om tijdens de onderhandelingen zoveel mogelijk uit je woning te halen voor je. Om de juiste makelaar te vinden is het belangrijk een oriënterend gesprek aan te gaan, om zo te weten te komen of iemand bij je past.

Je hebt een notaris nodig

De afspraken die gemaakt worden bij de overname van je huis moeten rechtsgeldig zijn. De notaris zorgt ervoor dat alle afspraken conform de wet zijn en om zaken officieel vast te leggen. Bij de overdracht van je huis en bij het verlenen van een hypotheek is het zelfs verplicht om alle zaken in een notariële akte vast te leggen. Ook kan de notaris je duidelijk vertellen welke verplichtingen je hebt na het afsluiten van een hypotheek.

Je belasting situatie verandert

De kans is groot dat er in je financiële situatie iets verandert. Je moet daarom je maandelijkse belastingteruggaaf aanpassen. Je moet namelijk een bedrag bij uw inkomen tellen, het eigenwoningforfait. Daar staat tegenover dat je de rente en bepaalde kosten mag aftrekken.

Ook hier moet je extra op letten

Verhuis je naar een andere stad dan moet je waarschijnlijk de reiskostenvergoeding aanpassen op je werk. Ook is het vooruit betalen van gemeentelijke belastingen, OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing verstandig. Je moet je adreswijziging op heel veel plekken doorgeven. Zorg ervoor dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan, ga voor jezelf goed na welke kosten er maandelijks op je huis binnen komt, en wat je moet regelen voor je nieuwe huis om daar geen boetes te krijgen.

Gesponsorde artikelen