Waarde van bitcoin en andere cryptocurrency op laagste peil dit jaar

Waarde van bitcoin en andere cryptocurrency op laagste peil dit jaar

De crisis op de cryptomarkt lijkt nog niet direct voorbij. Gisteren zakte de totale waarde van bitcoin en andere cryptocurrency voor het eerst dit jaar onder de 200 miljard dollar. Vandaag herstelt de markt zich wel enigszins, al is het onzeker of daarmee de crisis voorbij is.

Nauwelijks iets meer dan 10 miljard dollar, zoveel wat de totale cryptomarkt twee jaar geleden waard. Ongeveer een jaar geleden was die waarde al vertienvoudigd en in november vorig jaar klom de zogenaamde market cap voor het eerst boven de 200 miljard dollar (176 miljard euro).

Op zijn hoogtepunt, op 7 januari 2018, waren alle cryptocurrency samen volgens CoinMarketCap maar liefst 831 miljard dollar (733 miljard euro) waard. Daarna stortte de markt echter in en zakte de prijs van bitcoin en andere cryptocurrency razendsnel.

Meer dan 30 procent waarde kwijt in één week

Gisterenavond bereikte die crisis een nieuw dieptepunt toen de market cap voor het eerst sinds november onder de 200 miljard dollar ging. Rond 17 uur was het dieptepunt bereikt met een waarde van 190 miljard dollar (167 miljard euro).

Bitcoin was op een week tijd bijna 15 procent gedaald in waarde. Andere cryptocurrency zoals ethereum, ripple, bitcoin cash, EOS, TRON, … waren zelfs tot meer dan 30 procent van hun waarde verloren op een week tijd.

Niet mainstream

Een echte verklaring voor die rampzalige week is er niet, al geven specialisten meerdere redenen als mogelijke oorzaken. Zo toonden hacker deze week aan dat crypto wallets eenvoudiger te hacken zijn dan gedacht.

Daarnaast zijn cryptocurrency nog altijd niet mainstream geworden. Daardoor blijven grote investeerders vaak weg van de digitale munten en blijft de markt heel variabel.

Groene cijfers

Dat laatste zien we ook vandaag want na het dieptepunt van gisteren is de cryptomarkt opnieuw gestegen tot 208 miljard dollar (183 miljard euro). Dat is een stijging van bijna 10 procent op minder dan 24 uur.

Het is echter maar de vraag hoe lang de cijfers nog groen zullen kleuren. Ieder economisch nieuws lijkt een grote impact te hebben op de waarde van cryptocurrency. Vandaag komt Ecofin, het economisch adviesorgaan gevormd door de ministers van Financiën in de EU, bij elkaar. Eventueel nieuws uit die hoek kan bepalen of de ommekeer is ingezet of we naar een nieuw dieptepunt gaan.

Gesponsorde artikelen