Waargebeurd en verfilmd: deze klassiekers moet je zien

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising.

Waargebeurd, deze term maakt veel films nog spannender. Beklemmend, zelfs. Je kunt je niet voorstellen dat hetgeen je ziet echt plaatsgevonden heeft. Wanneer je de verhalen over die films opzoekt, kom je erachter dat er weinig tot niets aan gelogen is. Hier zijn drie aanraders.

Geschiedenisles via welkome afleiding

We werken tegenwoordig veel van thuis uit en daarnaast doen we ook heel wat zaken op de laptop: een afspraak maken bij de kapper, op zoek gaan naar een betere verzekering voor je auto, boodschappen bestellen, … Dan wil je nog wel eens afgeleid raken, bijvoorbeeld als je op social media een lijstje met films tegenkomt. Maar in deze drukke tijden is afleiding welkom, dus zoek eens of je deze films kunt kijken op je laptop, voor de broodnodige (ont)spanning.

The Imitation Game (2014)

In The Imitation Game speelt Benedict Cumberbatch de held Alan Turing, die werkzaam is bij de Britse geheime dienst ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn onmogelijke taak is het ontcijferen van de befaamde Enigma Code, het communicatiesysteem van de Duitsers. De boodschappen worden onderschept en Turing moet de code kraken. Dat doet hij met een door hem zelf gebouwd, levensgroot apparat, de Turing Machine, waarin honderden schijven met elkaar communiceren en zo fungeren als een soort computer. Sterker nog, de Turing Machine staat bekend als eerste computer ter wereld. Je kent het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar misschien nog niet de bijdrage van Alan Turing. Bloedstollend spannend, maar ook zwaar en ironisch.

Unbroken (2014)

In Unbroken, geregisseerd door Angelina Jolie, maak je kennis met de Amerikaanse Olympiër Louis Zamperini, die zich aanmeldt bij het leger dat in 1943 Japan bestrijdt. Zijn bommenwerper stort neer. Zamperini overleeft 47 (!) dagen op de Stille Oceaan en krijgt vervolgens maandenlang te maken met kampbeul Watanabe. Die Watanabe heeft de vreselijke gewoonte om zijn gevangenen met een stok te slaan. De overlevingsdrang van de hoofdrolspeler is echter groter dan het sadisme van diens kwelgeest. Het is even doorbijten omdat de scènes waarin er stokslagen vallen, confronterend en ietwat langdradig zijn. Maar het einde van de film is dat zeker waard.

Argo (2012)

Ook echt gebeurd: de stunt waarmee zes Amerikaanse ambassademedewerkers Iran uit gesmokkeld worden. Tegen het decor van Teheran, eind jaren ’70 tijdens de gijzelingscrisis, ontsnappen ze en zoeken ze onderdak bij de Canadese ambassade. Het is een kwestie van tijd totdat ze daar ontdekt zullen worden, maar hoofdrolspeler Ben Affleck biedt, in de rol van CIA-man Tony Mendez, soelaas. Er wordt een nepfilm op poten gezet, inclusief perspresentatie en hoofdkantoor. De zes diplomaten krijgen te horen dat ze zich moeten uitgeven als locatie-scouts, verkenners die mooie plekken zoeken voor opnames. Mendez gaat ze persoonlijk uit het vijandige land ophalen. 90 minuten spanning gegarandeerd. Niet voor niets won de film een Oscar voor beste film. 

Gesponsorde artikelen