Waarom 65-plussers langer thuis kunnen én willen blijven wonen

Geschreven met de input van Otolift

In België wonen ruim 2,2 miljoen 65-plussers, aldus Statbel, het Belgische statistiekbureau. Volgens de schattingen van dit bureau groeit dit aantal naar zo’n 4 miljoen 65-plussers in 2050. Daarbij leven we steeds langer. In de afgelopen 20 jaar steeg de gemiddelde levensverwachting bijvoorbeeld van 78,5 jaar naar 82 jaar. De ouderen van nu hebben ook meer kwaliteit van leven dan voorheen. Ze zijn veelal hoger opgeleid, welvarender en gezonder dan ooit.

Door de betere kwaliteit van leven kan de huidige generatie ouderen steeds langer in het eigen huis blijven wonen. Uit een onderzoek naar langer thuis wonen blijkt dat 21,3% van de 75-plussers dat zelf graag wil. In sommige gevallen hebben zij geen andere keuze. Bijvoorbeeld vanwege financiële redenen of door het tekort aan geschikte woningen. Er zijn bijvoorbeeld niet voldoende gelijkvloerse huizen beschikbaar. Slechts 27,1% van alle woningen in Vlaanderen is een flat of appartement. Het merendeel van de woningen (67,7%) is open, halfopen of gesloten. De meeste hiervan hebben meer dan 1 verdieping en zijn niet geschikt als ouderenwoning.

Langer in eigen huis blijven wonen

Om ook op hogere leeftijd veilig in het eigen huis met meerdere verdiepingen te wonen, is het soms nodig om de woning aan te passen. Het gelijkvloers maken van uw huis is hierin een belangrijke stap. Dat kan bijvoorbeeld door een badkamer en een slaapkamer op de begane grond te maken. Zo heeft u alle faciliteiten op dezelfde verdieping en hoeft u niet elke dag meer naar boven. Maar dit is niet altijd mogelijk of wenselijk. Zo’n verbouwing kost veel tijd en geld en er moet voldoende ruimte voor zijn. Daarbij betekent dat dat een deel van de woning niet meer gebruikt wordt.

De ideale oplossing: een traplift

Een traplift is dan een betere oplossing. De installatie van een traplift is snel en makkelijk geregeld. Al in een paar uur kan er een traplift op de trap worden geïnstalleerd. Én een traplift past op vrijwel elke trap, want de rail wordt speciaal op maat gemaakt. Dus ook op wenteltrappen, smalle of steile trappen is een traplift mogelijk.

De prijs van een traplift ligt meestal lager dan het aanleggen van een compleet nieuwe badkamer. Een rechte traplift of een traplift aan de buitenzijde (op de brede kant van de treden) zijn de meest goedkope opties. En in sommige gevallen kan er een subsidie voor een traplift worden aangevraagd bij de gemeente. Op die manier helpt de gemeente haar inwoners langer thuis te laten wonen. Met een op maat gemaakte traplift wordt een woning met meerdere verdiepingen voor het gevoel gelijkvloers.

Meer
Lees meer...