Waarom België volgens de geschiedenis de wereldbeker wint

Waarom België volgens de geschiedenis de wereldbeker wint

Brengt de strategie van Roberto Martinez ons helemaal naar de finale van het WK Voetbal in Rusland? Over de strategie valt te discussiëren, maar de geschiedenis van het WK geeft ons eigenlijk heel wat goede kansen. Op basis van deze criteria staan onze Rode Duivels dit jaar op zijn minst in de finale. Wat zijn zoal de voorwaarden voor een winnaar? Kijk maar mee:

32 landen hopen dit jaar om als de ultieme voetbalheld thuis onthaald te worden. Maar er kan er maar ééntje winnen en de geschiedenis wijst uit dat sommige teams meer kans hebben dan anderen, en daar zijn wij bij. Ja, zélfs zonder Radja en met de strategie van Martinez. Dit is wat je moet doen om de wereldbeker te winnen.

1. Reekshoofd zijn

De laatste overwinnaar die geen reekshoofd was, is Argentinië. Zij sprongen uit de kwalificaties naar de finale en wonnen die in 1986. Sindsdien zijn alle winnaars reekshoofden. Tenzij de nieuwe Diego Maradona opstaat, kunnen we dus wel veilig stellen dat er al 26 landen afvallen. De reekshoofden dit jaar zijn: Argentinië, België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Polen, Portugal en Rusland. Of je ’t nu eens bent met de FIFA-ranking of niet, deze landen leveren volgens de geschiedenis de winnaar.

2. Niet het gastland zijn

’t Staat niet in steen gebeiteld, maar sinds 1998 (Frankrijk) heeft een gastland het WK niet meer gewonnen. Nochtans zaten er kanshebbers bij: Duitsland en Brazilië konden de thuismatchen niet verzilveren. Rusland zou dit jaar ook geen brug te ver mogen vormen. Zij vallen al af bij onze laatste acht landen. We blijven over met Argentinië, België, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Polen en Portugal.

3. Verdediging over topscorers

Je zou denken dat de topscorers verantwoordelijk zijn voor de overwinning, maar de geschiedenis leert ons iets anders. Over de zeven matchen hebben de winnaars maar maximaal vijf goals binnengelaten. Met een gemiddelde van 1,4 tegengoals tijdens de kwalificatiematchen kan Polen evengoed een lekke zeef zijn. Zij vallen dus af. Duitsland en Portugal lieten er maar 0.4 per match door, België en Frankrijk delen de tweede plaats met 0.6 tegengoals. Brazilië laat er nét meer in het net vallen: 0.61 per match. Argentinië staat voorlaatste met 0.88 goals per match. Maar Polen valt dus af, we zijn in onze historische wereldbeker nog met zes.

4. Kom uit Europa

Kort gesteld: de winnaars komen sowieso uit Zuid-Amerika of Europa en aangezien we in Europa spelen, zitten de Europese ploegen met een voordeel. Brazilië kon in 1958 de cup pakken in Zweden, maar dat is echt wel ancient history. Met andere woorden: bye bye Argentinië en Brazilië. We blijven over met België, Duitsland, Frankrijk en Portugal.

5. Heb de beste keeper

De gouden handschoen werd al vier van de vijf laatste keren uitgedeeld aan een keeper uit het winnende wereldbekerelftal. Thibaut Courtois stak ze al op zak, op het WK in 2014 ging ze naar Manuel Neuer (Duitsland) en Hugo Lloris kreeg ze niet dankzij een blunder in de laatste rechte lijn in de Premier League (ze ging naar Courtois). Noem ons pessimistisch, maar de kans dat ze naar Rui Patricio gaat, is eerder klein. Portugal ligt er uit. België, Duitsland en Frankrijk vechten het nog uit.

6. Ervaring

Het is logisch dat de meeste ervaring de beste ploeg oplevert. In aantal caps kunnen we dat momenteel zo uitdrukken. Per speler heeft Frankrijk gemiddeld 24,56 caps, Duitsland 43,26 en België 45,13. We willen niets zeggen, maar dat is een ontegensprekelijk voordeel voor ons en een nadeel voor Frankrijk. In onze historische wereldbeker gaat het nu tussen ons en de Mannschaft.

7. Niet de titelverdediger zijn

De wereldbeker twee keer na elkaar winnen is aartsmoeilijk. Brazilië deed het voor het laatst in 1958 en 1962, sindsdien is het niet meer gebeurd. Duitsland heeft de laatste jaren een uitstekend parcours afgelegd: twee keer gewonnen, drie finales en ze haalden ook nog twee keer de derde plaats. ’t Zou dus best kunnen dat de Duitsers opnieuw een defensief muurtje bouwen en gelijkschakelen met die Braziliaanse dubbele win. Maar de geschiedenis geeft hen weinig kansen. Met andere woorden: de Rode Duivels hebben de overwinning al in the pocket. Statistisch gesproken, natuurlijk.

Nu die andere ploegen nog overtuigen.

H/T BBC!

Gesponsorde artikelen