Waarom betaalt Apple 2,2 miljard euro voor Beats? Streaming, streaming, streaming!

Waarom betaalt Apple 2,2 miljard euro voor Beats? Streaming, streaming, streaming!

Apple heeft bevestigd dat het koptelefoonfabrikant Beats Electronics gaat kopen voor 2,2 miljard euro. Het is de grootste overname ooit in de geschiedenis van het bedrijf. Beats-oprichters Jimmy Iovine en Dr. Dre gaan allebei voor Apple werken.

Beats is een succesverhaal van hiphoppionier Dr. Dre en muziekproducent Jimmy Iovine. Het bedrijf werd opgericht in 2006, met als doel koptelefoons maken die de muziek weergeven zoals de artiesten die horen in de opnamestudio. Het motto is dan ook ‘People aren’t hearing all the music’.

Acht jaar later is het bedrijf (erg) groot geworden, sinds begin dit jaar heeft het bijvoorbeeld een muziekstreaming service, en draait het meer dan een miljard euro omzet per jaar met 300 werknemers. 

Streaming

De grote vraag: waarom koopt Apple Beats? Allicht net omwille van die streaming service, iets waar wijlen Steve Jobs nochtans nooit in geloofd heeft. Op vier maanden tijd lokte de applicatie, waarmee je voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek kan luisteren, 110.000 geregistreerde gebruikers, een pak minder dan de 10 miljoen van Spotify, maar het is een mooi begin.

Bij Apple wordt er gehoopt dat de mannen van Beats hen kunnen helpen met het verbeteren van iTunes, dat nog steeds focust op downloaden van muziek en niet op streamen. Voor het eerst zijn de verkopen van digitale muziek via platformen zoals iTunes namelijk aan het dalen. En streaming services zitten wél in de lift.

Bovendien werkt er ook gigantisch veel talent bij Beats, mensen die briljant zijn in het ontwerpen van hardware. En Apple is al langer bezig met het aannemen van belangrijke, cultuurbewuste managers. Cook versterkte zijn team recent met onder andere Angela Ahrendts van Burberry, Leica-ingenieur Ari Partinen, Ben Shaffer van Nike en Paul Deneve, ex-CEO van Yves St. Laurent.

“Beats hoort bij Apple”

“Muziek is zo’n belangrijk deel van ieders leven en heeft een speciale plaats in onze harten”, zegt Apple-CEO Tim Cook in een persbericht. “Daarom zijn we blijven investeren in muziek en brengen we deze geweldige teams samen om de meest innovatieve muziekproducten en -diensten ter wereld te blijven creëren.”

“Ik heb altijd geweten dat Beats bij Apple hoort”, zegt Beats-oprichter Jimmy Iovine. “Toen we het bedrijf startten waren we geïnspireerd door de unieke manier waarop  Apple cultuur en technologie mixt. Apples verbondenheid met muziekfans, artiesten, songwriters en de muziekindustrie is speciaal.” 

Nieuwe werkgever

Jimmy Iovine richtte in 1990 Interscope Records op en werkte onder andere samen met U2, Simple Minds, Dire Straits en Fleetwood Mac. Dr. Dre wordt beschouwd als de meest succesvolle hiphopproducent ooit. Vóór de deal met Apple werd zijn vermogen geschat op 400 miljoen euro. De twee gaan nu bij Apple werken.

Gesponsorde artikelen