Waarom bijten atleten op de Olympische Winterspelen eigenlijk altijd op hun medaille?

Waarom bijten atleten op de Olympische Winterspelen eigenlijk altijd op hun medaille?

Op de Olympische Winterspelen worden deze maand heel wat medailles uitgereikt. Het zal je niet ontgaan zijn dat atleten heel vaak de gewoonte hebben om te bijten op hun medaille die ze juist gekregen hebben. Maar waarom doen ze dat eigenlijk?

Een olympische medaille winnen is iets unieks en als atleet wil je natuurlijk ten volle je succes proeven, maar dat nemen veel atleten wel heel letterlijk. Op de eerste foto’s van de kersverse olympische medaillewinnaars zien we hen vaak bijten in hun medaille. Ook tijdens deze Olympische Winterspelen in Pyeongchang is dat weer het geval.

Testen of het echt goud is?

Deze traditie is zelfs voor sporthistorici moeilijk te verklaren. Vaak wordt gezegd dat het bijten gebeurt om te testen of de medaille wel echt uit goud bestaat. Dat metaal is namelijk zacht en je kan er dus met je tanden een afdruk in maken.

Olympische gouden medailles bestaan echter al sinds 1912 niet meer volledig uit goud. Veel zin heeft dat testen dus niet. Bovendien bijten atleten ook vaak in hun zilveren en bronzen medaille. Dat dat geen zo’n slim idee is, bewees rodelaar David Moeller in 2010 toen hij een stuk van zijn tand brak tijdens het bijten op zijn zilveren medaille.

Op vraag van fotografen

De verklaring voor het bijten, is eigenlijk veel eenvoudiger. Veel atleten weten zelf niet waar de gewoonte vandaan komt, maar doen het gewoon omdat de fotografen het vragen.

In 2016 sprak olympisch zwemkampioene Natalie Coughlin met de Amerikaanse zender NBC over de gewoonte. “Alle fotografen roepen dat je in je medaille moet bijten dus doe je dat maar”, zei ze.

Gesponsorde artikelen