Waarom Cara Delevingne de nieuwe Kate Moss (niet) is

Waarom Cara Delevingne de nieuwe Kate Moss (niet) is

Met een gemiddelde van 50.000 nieuwe volgers per dag op Twitter en Instagram is de Britse Cara Delevingne zonder twijfel dé fashionqueen van de sociale media. Maar ook in real life scheert de 21-jarige bad chick hoge toppen als één van ’s werelds meest gevraagde topmodellen. Geen wonder dat ze regelmatig wordt vergeleken met haar grote voorbeeld Kate Moss (39). Of het nu terecht is of niet, de girlies hebben wel degelijk het een en het ander gemeen. Al kan tegelijk het contrast niet groter.

1. London baby!

Groot-Brittannië mag dan niet het grootste land ter wereld zijn, qua modellen hebben de eilandbewonders zeker niet te klagen. Zowel Cara als Kate zagen immers het levenslicht in de big city of Londen. Als dat niet schreeuwt om een glamoureus modellenleven.

2. Vogue

Als 19-jarige pronkte Kate Moss als een van de jongste modellen ooit op de cover van de Britse Vogue. Iets wat ze in haar 25-jarige carrière nog 33 keer overdeed. In totaal stond haar blonde kopje, hou je vast, meer dan 300 keer op de voorpagina van een tijdschrift.

Raar maar waar: toch begint het Vogue-verhaal van Cara nóg vroeger. Zo verscheen ze al op 10-jarige leeftijd in de Italiaanse editie van het modeblad. Haar eerste cover haalde ze pas vorig jaar binnen. De weg naar het record van Moss is dus nog eindeloos, maar met een tweede cover in het huidige januarinummer is Cara rustig op weg.  You go, girl!

3. Twitterqueen

Met meer dan een miljoen volgers op Instagram en Twitter mogen we Cara gerust uitroepen tot dé fashionqueen van de sociale media. Geen gebeurtenis te banaal voor de Britse schone of ze gunt de rest van de wereld een blik achter de schermen. 

Een groot contrast met ‘mama’ Kate die onlangs nog beweerde “niets afschuwelijkers te kunnen bedenken dan Twitter”. Op Instagram is ze wel actief, maar onvindbaar: “Ik opereer onder een geheim account. Van de 10 volgers die ik heb, zijn zeker zes kinderen.”

4. Selfietime!

Met wat Cara haar Twitter- en Instagramaccount dan precies vult? Selfies, baby! Hoe meer, hoe liever en des te gekker de bekken, des te beter. Een trend die oldie Moss, ondanks haar aanwezige poseerskills, maar al te graag aan haar laat voorbijgaan. 

Toch mogen we Kate Moss zeker geen newbie noemen op de mobiele markt. Hoeveel mensen kunnen immers zeggen dat ze een hele collectie smartphonecovers hebben ontworpen? Aha! Daarnaast komt Kate niet buiten zonder dat haar kleding matcht met haar telefoonaccessoires. #freak!

5. Let’s get naked!

Kate Moss heeft al zo vaak naakt geposeerd dat de meeste mannen meer moeite hebben om haar mét kleren voor te stellen. Amper 18 was ze toen ze voor Calvin Klein de eerste keer topless ging, en ze heeft het nooit verleerd. Om de 60ste verjaardag van Playboy te vieren, pronkt de 39-jarige blondine deze maand voor de allereerste keer op de cover van het mannenblad. Uiteraard inclusief de legendarische bunnyoortjes en het schattige, witte pomponnetje aan haar kontje. 

Groupie Cara is evenmin vies van een beetje bloot. In mei ging ze uit de kleren voor de Protect the skin you’re in-campagne van ontwerper Marc Jacobs. Later vierde ze nog haar 21ste verjaardag met een topless covershoot voor het septembernummer van W Magazine.

6. Vogelstront

Schaamte, huh? Dat kent ons Cara niet, zelfs niet wanneer ze zwaar wordt ondergepoept door een modelhatende vogel. In plaats van het ‘pakketje’ als de bliksem van haar gezicht te vegen, neemt ze liever een selfie om de hele wereld via Instagram op de hoogte te brengen van haar ‘accidentje’.

Een aanpak waar oldie Kate Moss nog wat van kan leren. Toen zij drie jaar geleden tijdens een feestje in Londen uit haar ultrastrakke Balmain jurk barstte, verliet ze zo snel ze kon, en met het schaamrood op de wangen, de dansvloer. Poor Kate!

7. Kissie kissie

Van Courtney Love tot Jennifer Lopez en Sharon Stone, Kate Moss weet perfect hoe vrouwenlippen smaken. Al moet Cara niet onderdoen. Om de aandacht af te leiden van het verdachte zakje met wit poeder dat ze in mei per ongeluk op de grond liet vallen, draaide ze tijdens het MET Gala in New York actrice Sienna Miller een dikke, vette tong. 

Ook met BFF Rita Ora en haar andere bestie Rihanna poseert Cara geregeld in een innige omhelzing. Iets wat haar biseksuele reputatie alleen maar aanwakkert. Maar geen probleem hoor, Cara, we love you just the way you are!

8. Kleurboekpret

Mossie Kate is ook naast de catwalk actief in de modewereld. Zo is ze al sinds 2006 het gezicht van Longchamp. Sinds 2010 ontwerpt ze voor het Franse accessoiremerk ook twee keer per jaar een eigen handtassencollectie. Een gadget waar Cara alleen maar van kan dromen. Voorlopig moet zij het stellen met een kleurboek vol Cara-prenten. Al ging ook daar Kate Moss haar eigenlijk al voor.

9. Gamefreaks

Je zou het een topmodel niet meteen geven, maar zowel Kate als Cara hebben elk een spelletje waar ze volledig verslaafd aan zijn (en nee, er komt geen gesnuif aan te pas). Terwijl Cara de tijd uit het oog verliest zodra ze haar Call of Duty-disk insteekt, kan Kate uren slijten met het tijdrovende spelletje Dumb Ways to Die

10. Inktprentjes

Sinds bad girl Rihanna bestie Cara begin 2013 begeleidde bij haar eerste tattoo, zijn er op zes maanden tijd nog negen prentjes bijgekomen. Cara is intussen zo geobsedeerd dat ze ook haar eigen tatoeëerkunsten bovenhaalde om een van haar fans te voorzien van een inktplaatje. 

Hoewel van topmodellen niet wordt verwacht dat ze hun lijf vol inkt laten spuiten, gaf Kate Moss de aanzet met een hartje en een anker op haar polsen en een ster op haar enkel. Al zijn vooral de twee zwaluwen op haar onderrug wereldberoemd nadat Moss bekende dat ze werden gezet door één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw, wijlen Lucien Freud. De vogeltjes zijn vermoedelijk miljoenen waard.

11. Cocaïne

Kleine Cara doet zo hard haar best om in de voetsporen van Kate te treden, dat ze zelfs de slechte kantjes overneemt. Net als bij party Kate is er geen enkele dansvloer veilig zodra fuifbeest Cara in de buurt komt. De verboden middelen zouden haar evenmin vreemd zijn. Zo werd Cara dit jaar op de gevoelige plaat vastgelegd toen ze een zakje met een verdacht wit poeder liet vallen. Hierop verloor ze haar contract met H&M.

Kate werd in 2005 eveneens aan de deur gezet bij de Zweedse modeketen nadat er foto’s opdoken waarop ze cocaïne snoof. So not cool, girlies!

12. Pete Doherty

Ondanks hun leeftijdsverschil van 18 jaar hebben Cara en Kate heel wat gemeenschappelijke vriendjes. De opvallendste figuur is ongetwijfeld Pete Doherty, met wie Moss tussen 2005 en 2007 een knipperlichtrelatie had en zelfs verloofd was. 

Tijdens de Fashion Week in Parijs liet Pete een oogje vallen op Cara. Sindsdien maken de twee regelmatig muziek samen. Terwijl Doherty zingt en gitaar speelt, bezorgt Cara de Babyshambles-zanger het juiste ritme op haar drums. Ook met Kate werkte Doherty regelmatig samen op muzikaal vlak. Zo stond ze in 2007 naast hem op het podium tijdens het Glastonbury-festival. 

13. Kleine meisjes

Wie de wereld wil veroveren als model, moet minstens 1m80 zijn. Althans, dat is toch wat wij altijd dachten. Mooi niet dus. Zowel Kate als Cara zijn immers een kopje kleiner dan hun collega-modellen. Terwijl Kate ‘amper’ 1m70 meet, weet Cara niet exact hoe groot ze is. “Ergens tussen 1m70 en 1m73”, al houdt haar bureau het op 1m75. Waar zijn die hakjes?

14. Monster

Wanneer Rihanna en Eminem zingen dat ze dikke vriendjes zijn met ‘the monster’ zouden ze het perfect over Cara kunnen hebben. Zo wordt ze in haar familie nog altijd aangesproken als monstertje. Hoe schattig!

Kate ging dan weer een tijdje als heroin Kate door het leven. Al is Kate eigenlijk een nickname op zich, want voluit heet het model Katherine Ann Moss. Wist je trouwens dat er naar haar huwelijksdag op 1 juli 2011 al maanden op voorhand werd verwezen met de coole nickname ‘Mosstock’, naar het wereldberoemde Woodstock festival. 

15. Saa-haai

Met ambities in de muziek- en filmindustrie, heeft Cara er nooit een geheim van gemaakt dat ze eigenlijk niet zo hard geïnteresseerd is in de modewereld. Rarara wie in 2001 tijdens een interview toegaf haar toevlucht te zoeken in drugs en drank omdat ze haar job eigenlijk maar saai vindt… 

Mogen we Cara nu wel of niet de nieuwe Kate Moss noemen? Dat kunnen we het best samenvatten met de woorden van dat andere Britse topmodel, Naomi Campbell: “Cara is Cara Delevingne en Kate is Kate Moss. Kate ís een icoon. Cara kan een icoon wórden.” En wie zijn wij om Naomi tegen te spreken?

Gesponsorde artikelen