Waarom de Pixel 4 een revolutie kan ontketenen

Pixel 4

Je telefoon die unlockt zodra je ‘m opneemt: bij de voorstelling van de Google Pixel 4 leek Google erg ambitieus. Toch zal het binnenkort kunnen, met technologie die Alphabet al enkele jaren aan het ontwikkelen is. Project Soli zal je een aantal basishandelingen laten uitvoeren, zonder aan je smartphone te komen. Daarmee kruipt je smartphone weer dichter naar een home assistant.

De Google Pixel 4 ligt nog niet in de winkelrekken, daarvoor is het nog enkele maanden wachten. Maar gisteren stelde moederbedrijf Alphabet wel al de belangrijkste kenmerken van de nieuwste Pixel voor. De meest tot de verbeelding sprekende is wellicht Project Soli. Da’s er eentje die niet alleen zal veranderen hoe je met je smartphone werkt, maar ook hoe je met de rest van je slimme apparaten omgaat.

Swipen zoals in Minority Report

Swipen in de lucht, zonder aan je smartphone te komen, je telefoon opnemen en hem automatisch ontgrendelen omdat je smartphone jouw handbeweging herkent: het kan. Tenminste, dat belooft Project Soli. Da’s een technologie die Alphabet, toen nog Google, met veel fanfare aankondigde in 2015. Vier jaar lang bleef Project Soli onder de radar, maar vandaag weten we waar ze er bij Alphabet mee heen willen: je smartphone.

De Pixel 4 zal namelijk bewegingssensoren hebben, die aan de bovenkant van de smartphone zitten. Met de informatie uit die sensoren leert de Pixel hoe de wereld om zich heen eruitziet als jij erin beweegt. Dat wil zeggen dat de telefoon ook gebaren zal herkennen die niet op het scherm gebeuren, maar daarbuiten.

Concreet: stel dat je telefoon krijgt en je kan niet opnemen, zal je dat telefoontje kunnen wegswipen met je handen, in de lucht. Denk aan Minority Report (voor de filmliefhebbers), maar dan met je smartphone. Ook een liedje doorspoelen, een alarm snoozen (gevaarlijk!) of door een lijst scrollen, moet lukken met handbewegingen.

Sensoren op eerdere smartphones

Soli is niet het eerste project dat bewegingssensoren gebruikt om de telefoon toegankelijker te maken. Samsung had al de Galaxy S4 in 2013. Daarmee kon je door foto’s scrollen door met je hand te zwaaien. De feature was echter te specifiek en kwam nooit echt van de grond. Ook bij LG hebben ze bewegingstechnologie intussen specifieker gemaakt. Zo kan je een screenshot maken door een knijpbeweging te maken en ook in de lucht swipen behoort tot de mogelijkheden.

Met Soli hopen ze bij Google duidelijk om snel voldoende data te hebben om zo’n technologie overal in te kunnen zetten. Als dat ook lukt, is de Pixel 4 meteen ook één van de eerste in zijn soort. Dat lijkt triviaal (iemand moet de eerste zijn), maar het versterkt de positie van je smartphone in je huis.

Vervangt je smartphone je home assistant?

Als techbedrijven toestemming krijgen om steeds verder beweging op te pikken, zouden ze langzaam maar zeker in het vaarwater van home assistants zoals Alexa kunnen komen. Want al je Android-apparaten kunnen vlot met elkaar interageren.

Het ecosysteem van Android is open genoeg om er ook externe apparaten op te laten aansluiten. Net zoals de iPhone en verdere smartphones je iPod en MP3-speler overbodig maakten, kan de Pixel 4 een eerste sprong in die richting zijn. Want als je kan swipen met je handen en meteen ook vragen om je tv aan te zetten en de foto’s van je telefoon te projecteren, waarom zou je daar op termijn nog twee apparaten voor willen?

Gesponsorde artikelen