Left Right
scrollTop top

Waarom de toga niet mag verdwijnen… 


Waarom de toga niet mag verdwijnen… 

In een vorig artikel op deze website werd er aangehaald dat de toga niet meer van deze tijd is. Daarbij werden heel wat argumenten op tafel gelegd en toegegeven, ze zijn te goedkoop en de schrijver weet waarover hij spreekt. Hem moet zeker geen onrecht aangedaan worden en zijn mening moet gerespecteerd worden. Maar laat mij hem dan ook eens weten wat anderen en eigenlijk ook velen advocaten, magistraten,… er van denken

Toga heeft nog altijd zijn nut

Waarom draagt men de toga eigenlijk in de rechtbank? Wel, het antwoord is zeer simpel. Magistraten dragen hem om hun onafhankelijkheid te uiten en te laten merken dat ze er niet als persoon, maar als rechter of openbaar aanklager zitten (procureur des konings of een substituut) zitten. Advocaten dragen hun toga dan weer om hun op gelijke voet te stellen met de rechtbank en zo laten zien dat ze gelijk staan de rechter(s). De toga is dus nog altijd een symbool van onafhankelijkheid en bijgevolg ook van een eerlijke en onbevooroordeelde rechtspraak.

Kil en afstandelijk

Oké, toegegeven is de toga niet het mooiste kledingstuk van de kleerkast, en dat het soms wat afstand schept met de burger om wie het gaat, zal niemand mij horen ontkennen. Maar men draagt hem dan ook niet voor de sier, maar wel voor een symboliek die de eerlijkheid en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht duidelijk maken. Maar eerlijk, wie wil er nu niet eens zich echt ernstig voelen in een grote stoffen zak met een (belachelijk) wit slabbetje (officieel heet dit de bef)?

toch niet echt dierenmishandeling

In het vorige artikel werd er verwezen naar magistraten die hermelijn dragen. Dit is eigenlijk niet correct. Ten eerste, de hermelijn wordt enkel gedragen door de procureur-generaal en de eerste voorzitter van het hof van beroep en idem voor het hof van cassatie. Ten tweede, de pels wordt hoe langer hoe meer gemaakt van synthetische stoffen en niet meer van echte hermelijn.

Wat is nu de conclusie?

Laat ons die toga toch nog maar even houden. Het is niet alleen een mooi symbool voor een eerlijke rechtsgang, maar herbergt een zeer belangrijke waarde van ons systeem, namelijk onafhankelijkheid. En laat ons niet vergeten dat de afstand tussen de magistraat, advocaat en de burger vooral zal bepaald worden door een te hoog ereloon of een wereldvreemde beslissing door een magistraat die niet meer met zijn voeten op de begane grond staat. Wel wil ik hier niet mee zeggen dat elke magistraat wereldvreemd is en de erelonen van advocaten te hoog zijn, integendeel, ik ga er van uit dat justitie bevolkt wordt door capabele en rechtvaardige mensen die ook willen streven naar de grootste rechtvaardigheid in onze samenleving. En zo lang dat is, zal de toga niet afstand scheppen met dit in ons achterhoofd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539